fbpx
Skip to main content
orah

SAMO ZA STRPLJIVE: Bez puno muke, do 10.000 evra po hektaru godišnje

Foto: Profimedia/ilustracija
Sve više mladih koji su nasledili zemlju odlučuje se na sadnju oraha jer se primera radi sa hektara zasada, bez puno ulaganja, može računati na zaradu i do 10.000 evra godišnje.

"Oni koji nasleđuju imanja, iako su zaposleni ili imaju privatan biznis, sve više se odlučuju da tu zemlju iskoriste za uzgoj oraha. On i leska su najduže investicije u proizvodnji, a rezultati koji se ostvaruju u fazi eksploatacije nadmašuju sve ostale vrste. Pored toga, uzgoj oraha ne iziskuje mnogo rada, odnosno iziskuje znatno manje obaveza nego jabuke ili šljive", objašnjava dr Rade Miletić iz Instituta za voćarstvo za Večernje Novosti.

Orah
Foto: Profimedia

Najviše rada potrebno je u pripremi sadnje i samoj sadnji, odnosno u prvoj i drugoj godini. Prvi urod očekuje se u četvrtoj, a pun posle deset godina.  Podnosi temperaturne amplitude od -25 do 35 stepeni Celzijusa.

Sadnice oraha su doduše skuplje od ostalih voćnih vrsta, zbog tehnologije kalemljenja koja traje godinu dana duže, ali su, kako se iz navedenog zaključuje, vrlo isplative.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Grmljavina sa slabom kišom
24 Beograd