Skip to main content
Sastanak sa predstavnicima MZ u Kostolcu-02

Saradnja i razumevanje za zdravu životnu sredinu

Foto: Promo
Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić razgovarao je u Kostolcu sa predstavnicima mesnih zajednica koje nalaze u blizini kapaciteta "TE-KO Kostolac" o nastavku realizacije ekoloških projekata koji će poboljšati uslove života meštana.

- Želimo da zajedno dogovorom rešavamo sve eventualne probleme koji muče stanovnike Kostolca i okolnih mesta. "Elektroprivreda Srbije" je društveno odgovorna kompanija. Do sada smo uložili oko 200 miliona evra u ekološke projekte, a po dugoročnom planu do 2025. godine, u zaštitu životne sredine uložićemo oko milijardu evra – rekao je Grčić na sastanku kojem su prisustvovali i Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca i članovi menadžmenta EPS-a.

NOVI DIREKTOR, NOVI SISTEM: EPS prodaje automobile i menja nove audije za terence

Grčić je istakao da je modernizacije kapaciteta u Kostolcu na prvom mestu.

- U Termoelektrani "Kostolac B" revitalizovana su oba bloka i ugrađeni su elektrofilteri. To je već smanjilo nivoa zagađenja ispod minimuma propisanog zakonima i evropskim standardima. Izgradnja novog postrojenja za odsumporavanje je pri kraju i kada bude pušteno u rad emisija sumpor-dioksida biće ispod 200 miligrama po kubnom metru, što je u skladu sa evropskim normama – rekao je Grčić.

Struja
Foto: Profimedia

U toku je i realizacija projekta zatvaranja pepelišta Srednje kostolačko ostrvo, čime će se potpuno eliminisati problem razvejavanja pepela iz Termoelektrane "Kostolac A". U Termoelektrani "Kostolac B" priprema se i izgradnja novog bloka snage 350 megavata, vrednosti od 578 miliona dolara, koji će se finansirati iz druge faze kineskog kreditnog aranžmana.

NEMA VIŠE DUGA: Srbija vraća MMF-u poslednju ratu

- Sva ova ulaganja i radovi garantuju budućnost termoelektrana u Kostolcu, a bez rudnika ne bi bilo ni termoelektrana. To garantuje i budućnost Požarevca i Kostolca i samim tim stvaraju se bolji uslovi za život svih stanovnika - istakao je v. d. direktora  EPS-a. 

Grčić je zahvalio predstavnicima mesnih zajednica na zajedničkoj borbi za poboljšanje životnih uslova, čime se nastavlja unapređenje EPS-a, Republike Srbije, a samim tim dobrobit porodica ljudi koji žive u okolini Kostolca.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd