Skip to main content
Ban Ki Mun

BAN POKLEKAO PRED SAUDIJCIMA: Šta je nateralo UN da zatvori oči na ubijanje dece?

Foto: Tanjug
Moćni saudijski princ, Mohamed bin Salman, bio je nedavno u poseti SAD kako bi se sastao s američkim predsednikom Barakom Obamom, ali i sa generalnim sekretarom UN-a, Ban Ki Munom.

Princ Salman, je stigao u vreme diplomatskog spora s UN-om i drugačijim političkim stavovima SAD-a prema ratu u Siriji. Rijad nikako nije zadovoljan činjenicom da SAD ne rade - bar ne onoliko koliko bi to saudijska vlast htela - na rušenju sirijskog predsednika Bašara Al-Asada. No, tu je i američki odnos prema Iranu koji se znatno popravio otkako je postignut nuklearni sporazum - dakako, to se nikako ne dopada Saudijskoj Arabiji koja smatra Iran svojim najvećim rivalom u regiji.

Ipak, spor sa UN-om daleko je važnija tema. O kakvom sporu je reč? To je vrlo zanimljiva, ali i uznemirujuća, priča. Naime, Ban Ki Mun je rekao kako je Saudijska Arabija izvršila "neprihvatljivi" pritisak na UN kako bi ih uklonila sa popisa zemalja koje su odgovorne za ubistva dece u Jemenu (Saudijska Arabija upravo sprovodi vojnu agresiju protiv Jemena, a civili su neretko žrtve u njihovim koalicijskim vazdušnim napadima). Zašto Saudijskoj Arabiji, osim imidža, tako smeta činjenica da su se našli na ovoj listi? Smeta im to što ta lista, automatizmom, onemogućava kupovinu određene vrste oružja od drugih zemalja (primarno SAD-a).

ONI SU REKLI: Mešoviti brak je ipak moguć u Saudijskoj Arabiji?! (VIDEO)

Saudijski princ Salman
Foto: Profimedia

Šta se na kraju desilo? Saudijska Arabija je uklonjena sa UN-ovog popisa zemalja odgovornih za ubijanje dece, ali nakon - kako i sam Ban ističe - "neprihvatljivih pritisaka". Generalni sekretar UN-a, očekivano, nije želeo da otkrije sve detalje (za to ćemo verovatno morati da pričekamo njegove memoare da "otvori dušu", kao i brojni drugi bivši zvaničnici), no, pojedini detalji ipak su iscurili u javnost, a stižu od strane neimenovanih diplomatskih izvora.

O kakvim pritiscima je ovde reč? Saudijska Arabija je zapretila da će srezati finansiranje za UN-ove programe. Da li je bilo tu još nečeg, verovatno jeste, no za sada nema potvrde o tome. Reč je o poprilično kontroverznoj situaciji. Nije toliko čudno da jedna Saudijska Arabija, verovatno najveći kršitelj ljudskih prava na celom svetu, preti povlačenjem sredstava iz UN-ovih programa - čudno je to da bi UN odmah po takvoj pretnji pokleknuo. No, upravo to se i dogodilo. Saudijska Arabija je uklonjena s popisa.

CENA NAFTE SKOČILA 85 ODSTO: Ovo su razlozi

Saudijski princ Salman i Barak Obama
Foto: Profimedia

Kako je to moguće? Zar UN-u toliko očajno treba saudijski novac? Možda, no ranije odluke navode nas na spekulaciju da tu mora biti još nečeg. Naime, prisetimo se situacije kada je UNESCO, jedno od UN-ovih tela, primio Palestinu kao članicu. Bio je to politički vrlo hrabar potez za koji se znalo da će rezultirati odmazdom iz dva vrlo predvidljiva pravca - Izraela i SAD-a. To se i dogodilo i novac za UNESCO je bio srezan, no to ih nije nateralo da povuku svoju odluku. No, reč je o novcu, pa pogledajmo o kom se novcu zapravo radi. Nakon kraće pretrage na službenim stranicama UN-a pronalazimo dokument u kojem se navode konkretne brojke po državama.

SAUDIJCI PRETE: Prisustvo Irana u Iraku može dovesti do sukoba!

Ešton Karter i princ Salman
Foto: Profimedia

SAD najviše doprinose budžetu UN!

Svaka država doprinosi UN budžetu, no, jedna doprinosi daleko najviše - SAD. Prema izveštaju za 2015., SAD daje 22% UN-ovog budžeta, što je oko 655 miliona američkih dolara.Nije malo, ali nije to ni neka strašno velika svota ako se uzme u obzir kolike se milijarde troše na druge stvari, primera radi, oružja. Minimalni doprinos godišnjem budžetu po UN članici je 0,001%, a to ove godine iznosi točno 27,136 USD. Tom malom svotom UN-ov budžet pune siromašne članice, većinom iz Afrike, kao što su Burundi, Centralnoafrička Republika, Džibuti, Eritreja, Liberija itd. SAD daje daleko najviše novca, kako smo već i rekli, 22%. Velike evropske sile, Francuska i Britanija, daju svako po 5%, isto toliko daje i Kina, dok Rusija izdvaja čak 10 puta manje od SAD-a, 2,4%.Dakle, SAD izdvaja više nego sve druge stalne članice UN Saveta bezbednosti (Rusija, Kina, Francuska i Britanija) zajedno. Nema sumnje da i u UN-u vredi, ne službeno naravno, načelo - koliko novca toliko uticaja. Još jedna zanimljivost - druga zemlja po količini izdvojenog novca za UN-ov budžet je Japan, oko 11%, odnosno oko 293 miliona američkih dolara.

Koliko sredstava izdvaja Saudijska Arabija za UN? Izdvaja ukupno 0,8% - to pak iznosi oko 23 miliona američkih dolara. Da li je moguće da je to cifra zbog koje će UN okrenuti glavu od činjenice da deca zaista ginu u Jemenu zbog saudijske vazdušne agresije koja traje već više od godinu dana?

Ako pretpostavimo da jeste, neke nelogičnosti stupaju na scenu. Npr., zašto bi onda Ban Ki Mun javno progovorio o tome sugerišući kako je Saudijska Arabija izvršila "neprihvatljiv pritisak na UN"?

Neimenovani UN zvaničnik otkriva u razgovoru za CNN još neke detalje - naime, ističe kako su Saudijska Arabija, i njeni saveznici iz muslimanskog sveta (verovatno druge zalivske monarhije), izvršili "ogroman pritisak" na samog Ban Ki Muna. Da li mu je zaprećeno nečim i čime? Očito se nešto dogodilo kada je odlučio da progovori o tome, odnosno gurne ovu priču u javnost.

DOKON UM ĐAVOLJE JE IGRALIŠTE: Nezaposlenost vodi omladinu u džihad

Podsetimo, Saudijska Arabija započela je vojnu agresiju na Jemen u martu prošle godine. Vazdušnim napadima podržavaju snage njima lojalnog predsednika koji je proteran iz glavnog grada od strane pobunjenika koji su, barem se tako ističe, povezani sa saudijskim rivalom, Iranom. Svet uveliko ignoriše ovaj sukob i ostavlja Saudijskoj Arabiji da sa Jemenom, inače najsiromašnijom zemljom Bliskog istoka, radi šta hoće. No, prošlog meseca UN je objavio izveštaj u kojem se navodi kako je saudijska alijansa kriva za 60% od 1,953 ubijene ili ranjene dece u ovom sukobu. Nakon objave izveštaja, Saudijska Arabija je stavljena na crnu listu zemalja koje krše prava dece u oružanom sukobu.

ŠOKANTNO PRIZNANJE: SAD i dalje podržavaju ekstremističku grupu koja je počinila MASAKR (VIDEO)

Deca Jemena protestuju zbog skidanja Saudijske Arabije sa crne liste UN-a
Foto: Reuters

Pravedan čin, složili su se mnogi, no, nije prošlo ni mesec dana i Saudijska Arabija je, prošle nedelje, maknuta sa popisa. UN se usudio da učini nešto što, očito, ne sme. Odmazda je odmah usledila. Naime, diplomatski izvori otkrivaju kako je Saudijska Arabija zapretila ukidanjem svog novca za UN (uz osnovni budžet tu su još i svote koje se izdvajaju za razne UN humanitarne agencije i druge programe), no, to nije sve - priča postaje sve zanimljivija. Neimenovani UN-ov zvaničnik otkriva u razgovoru za CNN kako je Saudijska Arabija zapretila "totalnim prekidom" odnosa između UN-a i kraljevine.

Zaista, potez bez presedana - Saudijska Arabija je bila spremna da izađe iz UN-a. No, čak ni to još nije sve. Naime, isti izvor navodi kako se UN-u sugerisalo da će se - ukoliko odmah ne maknu njihovu monarhiju sa popisa zemalja koje krše prava dece u ratu - uskoro organizovati sastanak saudijskih klerika koji će pak izdati anti-UN fetvu (!) kojom će celi UN proglasiti "anti-muslimanskom organizacijom".

OVAKO SE FINANSIRAO TERORIZAM U BIH: 450 miliona za projekat imama ZAGREBAČKE DŽAMIJE

Deca Jemena protestuju zbog skidanja Saudijske Arabije sa crne liste UN-a
Foto: Reuters

Godišnje daju 9,3 milijardi dolara za naoružanje!

Zašto se niko od velikih sila ne buni? Zato jer licemerno profitiraju od rata. Saudijska Arabija je ogroman kupac naoružanja, a prošle godine su povećali kupovinu za čak 50% - potrošili su ukupno 9,3 milijardi američkih dolara na Eurofighter Typhoon i F-15 vojne avione, na Apache helikoptere, na dronove, na satelitsku opremu, na rakete... Reč je o novcu prema kojem UN-ov budžet izgleda bedno i nebitno. Zemlje prodavači oružja - u prvom redu SAD, Francuska, Nemačka i druge - zadovoljno trljaju ruke i nadaju se da će saudijski vojni budžet i dalje rasti, a za mrtvu decu siromašnog Jemena među redovima vladajućih jednostavno nikog nije briga.

- Pritisak je bio ogroman, veći od bilo čega što smo do sada ikada videli - poručio je UN-ov zvaničnik. I kako, za svetsku javnost, UN misli da opravda ovo podilaženje pritisku, bez obzira što se očito zaista radilo o pritisku bez presedana? Zvaničnik Ban Ki Muna rekao je kako je UN odlučio da skloni Saudijsku Arabiju sa popisa te kako su dogovorili da će, zajedno sa saudijskim zvaničnicima (!), ponovo preispitivati ko je odgovoran za smrt dece u Jemenu.

Ovo je jedan od najvećih skandala u novijoj istoriji UN-a. Organizacija za ljudska prava, Amnesty International, u pravu je kada ističe da ovo "potkopava sav dosadašnji rad UN-a na zaštiti dece u ratnom okruženju". Organizacija Human Rights Watch, zajedno sa još 19 organizacija, poslala je otvoreno pismo Ban Ki Munu u kojem se navodi da moraju odmah vratiti Saudijsku Arabiju na popis.No, izgleda kako od toga neće biti ništa. UN je kapitulirao pred bogatom naftnom monarhijom.

"NJUJORK TAJMS" OTKRIVA: Kosovo je projekat Saudijske Arabije za širenje vehabizma!

Saudijski vojnici
Foto: Profimedia/ilustracija

Šta je Ban mogao da učini? Da je istrajao sada bi UN možda bio pod fetvom saudijskih klerika, a znamo šta to znači. Sve je jasno - u ovoj gadnoj situaciji integritet UN-a trebao je čuvati onaj akter koji najviše doprinosi njegovom budžetu, a to je SAD. No, čini se da je SAD jednostavno pustio nervoznim Saudijcima da napadaju UN (navodno se radilo o nizu pretećih telefonskih poziva), a sada su  ugostili saudijskog princa koji je stigao u SAD kako bi izrečene pretnje još jednom i lično potvrdio, i ispred Obame i ispred Ban Ki Muna, a sastao se i sa Džonom Kerijem kao i američkim sekretarom odbrane Eštonom Karterom.

NIJE IM BILO LAKO DA PRIZNAJU: Otkrivena misterija koju su SAD krile 4 decenije

Ban KI Mun
Foto: Profimedia/ilustracija

Saudijska Arabija pokazala je svoju moć još jednom, a zbog činjenice da se još uvek smatra jednim od ključnih, ako ne i najvažnijim, američkim saveznikom na Bliskom istoku, svašta prolazi, pa čak i ovo razbijanje UN-ovog kredibiliteta s pretnjama od kojih se, realno gledajući, UN same bez potpore sila teško mogu odbraniti.

Nemojmo pritom smetnuti s uma ni oko 2,000 mrtve dece u Jemenu čija smrt nije statistika već strašna tragedija. No, ovo popuštanje UN-a moglo bi postati tragično za svu decu u ratnim zonama jer Saudijska Arabija je pokazala kako UN autoritet više ne vredi, vredi samo zakon jačeg, a jači će uzeti za pravo da ubija koga god poželi.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Miki's picture

Miki

Ništa čudno! Gde su bile UN da zaustave agresiju na SRJ?

0 | 0

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd