Skip to main content
Komandna tabla u automobilu

SAVETI ZA VOZAČE: Znate li koliko goriva štedite kada koristite "motorno kočenje"? (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/autodeloviorg's channel
Vozači misle da vožnja "u leru" štedi benzin. Velika greška.

Poznato je da je vožnja u neutralnom stepenu prenosa (u leru) krajnje nebezbedna. Imate još jedan razlog  da ne ugrožavate sebe i druge putnike u vozilu. Korišćenjem takozvanog "motornog kočenja", trošite znatno manje goriva nego prilikom vožnje u leru. 

Štaviše, kod motornog kočenja, potrošnja goriva je ravna nuli, što se jasno vidi na ovom snimku! Kada je menjač u brzini, a gas pušten, gorivo se takođe ne troši, što važi za vozila novije generacije, proizvedene u poslednjih desetak godina, piše autodelovi.org. 

Kada koristimo motorno kočenje, situacija je obrnuta: motor se ne pogoni gorivom, nego se inercija okretanja točkova prenosi na motor preko menjača i lamele. To omogućava da motor radi bez goriva, već pogonjen točkovima koji se kreću po inerciji.

Dakle, zaboravite na ler. Na snimku je prikazana ova situacija u vožnji. Možete videti:

1) Potrošnju goriva dok se auto normalno vozi;

2) Potrošnju goriva kada menjač ostaje u brzini, ali je otpušten gas;

3) Potrošnju goriva kada izbacimo menjač iz brzine. 

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
maxy's picture

maxy

kako to mislite ne troši se gorivo? motor kad je upaljen uvek troši određenu količinu goriva. kočenje motorom je pogodno na dužim nizbrdicama ne zbog smanjenja potrošnje već zbog očuvanja kočnica i sprečavanja njihovog otkaza usled dugotrajnog forsiranja

4 | 4
Instruktor's picture

Instruktor

Kod motora novije generacije elektronika zatvara dovod goriva kad se oduzme gas. Drugim rečima, kad kompjuter registruje kočenje motorom, on zaustavlja ubrizgavanje goriva dok to kočenje traje. Tada motor radi "u prazno" tj. ponaša se slično kao kompresor i na taj način usporava vozilo. Kada se izbaci iz brzine, kompjuter ne registruje kočenje motorom, ne prekida dovod goriva i motor radi na leru.

9 | 4
Aleksandar's picture

Aleksandar

Prvo, ni novijie ni starije generacije motora ne gase motor na takvom nacinu kocenja, jer mnogi motori imaju razne elektronske ventile, i u tim slucajevima podmazivanje motora prestaje,. Drugo sto kazu netrosi gorivo u motornom kocenju nije tacno, danasnji noviji modeli imaju razne nacine merenja potrosnje i oni se zasnivaju na potrosnji litra po brzini vozila ili u stanju mirovanja litri po satu,

0 | 0
Aleksandar's picture

Aleksandar

nastavljam od prethodni post sto znaci ako kocite motornim kocenjem potrosnju ce pokazati 0 jer potrosnju nemoze pokazati zato sto na oduzetom gasu je potrosnja kao u mirovanju sto je u proseku 0.6-1L na jedan sat.

0 | 2

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd