fbpx
Skip to main content
Evakuisani građani

Savetujte ugrožene poplavom na pravi način!

Foto: Tanjug
Ubedite ih da nije sve propalo i solidarišite se sa njima!

Gostujući u emisiji "Utisak nedelje", psihijatar Goran Milić približio je narodu sliku o tome kako se psihički osećaju ugroženi u poplavama i kako treba razgovarati sa njima kako bismo im pomogli da što lakše prevaziđu ovu situaciju.

Dr Milić je rekao da je najbitnije da evakuisane ljude ubedimo da nije sve propalo, da ih podsetimo da u svakoj nesreći ima nečeg dobrog. Suština krize je gubitak orijentira, svog mikrokosmosa - postoje orijentiri i simboli, predstave orijentišemo u svetu - moja kuća, moj pas, moja ograda i u tome je problem.

Goran Milić je posavetovao građane da, u komunikaciji sa ljudima koji su ostali bez domova, moramo biti direktni: "Ovo je vreme za naredbe, jasna uputstva, dosledno ponašanje, potpuno vaspitno, sa pravilima koja se moraju poštovati i tu nema iznimke".

Na osnovu njegovog iskustva, radeći sa izbleglicama, minimalni period da nakon ovakvih događanja čovek dođe k sebi je barem pet godina. Najbitnija je solidarnost i da se ti ljudi nakon 20 dana ne zaborave, rekao je psihijatar Milić.

Dakle, dragi čitaoci, ovim ljudima će lepa reč i razumevanje značiti više nego bilo šta materijalno. Neka vide i osete vašu saosećajnost. Neka primete da se trudite da shvatite barem malo kako je biti u njihovoj koži. Ubedite ih pričom da nije sve izgubljeno. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd