Skip to main content
Devojka se kupa

Sedam mitova o higijeni!

Foto: Profimedia
Verovali ili ne, nekada preterivanje u higijeni može biti štetno za vaše zdravlje! Takođe, neka usvojena uverenja demantovana su naučnim istraživanjima.

Naučna istraživanja su pokazala da neke navike i stvari vezane za higijenu nisu tako dobre za nas, piše portal malezensketeme.com. Sledi lista najčešćih mitova vezanih za higijenu:

1. Iako je alkohol koristan za dezinfekciju ruku u mnogim situacijama, ako ne radite u bolnici nemate opravdane razloge da ga često koristite. Ispravno pranje ruku sapunom i vodom ispira bakterije i klice. Gel za pranje ruku uklanja bakterije, ali to neće učiniti zauvek. Prema tome alkohol koristite samo ako je to neophodno.

2. 99% bakterija dospe na hranu čim dotakne pod, pa ako mislite da na vašem podu nema bakterija, jer ste ga upravo oprali, varate se. To je jedan od najčešćih mitova i jedan od najopasnijih. Iako hrana sa vrlo visokim procentom šećera i soli sporije kupi bakterije, ipak ne bi trebalo da jedete hranu koja je pala na pod, osim ako je posle toga niste dezinfikovali.

Sladoled na podu
Foto: Profimedia

Bakterije vrebaju na svakom koraku!

3. Kosu ne smete prati svaki dan, jer na taj način oštećujete svoje teme na duge staze. Razmislite o pranju kose svaki drugi dan. Takođe, možete koristiti suvi šampon za pranje kose, ali ideja da je kosa prljava ako se ne pere svaki dan je samo jedan od najčešćih mitova.

Pranje kose
Foto: Profimedia

4. Mit da je loš zadah iz usta uzrokovan lošom oralnom higijenom uopšte nije istinit. Zadah iz usta može imati mnogo uzroka. Naravno da jedan od njih može biti i loša oralna higijena, ali i bolesti desni mogu da budu uzrok lošeg zadaha, kao i nedostatak zuba u ustima.

Mladić pere zube
Foto: Profimedia

5. Ukoliko držite četkicu za zube u kupatilu morate voditi računa o tome da vam je daska za WC uvek spuštena, jer na taj način sprečavate širenje bakterija. Međutim, to je samo mit, jer možete držati četkicu i u kuhinji, a ona će skupljati isto onoliko bakterija koliko i u kupatilu.

Četkica za zube nije nevina kao što izgleda!

6. Ako mislite da ljudi koji imaju vaši ne vode dovoljno računa o svojoj higijeni varate se, jer je potrebno samo nekoliko sekundi kontakta između vaše kose i odeće, četke ili peškira da biste ih dobili. Prema tome bez obzira koliko vodite računa o svojoj higijeni uvijek postoji mogućnost da pokupite vaši.

7. Hipoteza higijene navodi da čuvanje dece od prirodnih bacila u okruženju povećava rizik od astme i ekcema. Budući da su dečje alergije danas mnogo prisutnije, nego pre nekoliko decenija, to je dokaz da samo čišćenje površina svaki dan nije dovoljno.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd