fbpx
Skip to main content
Devojku boli vagina

Sedam OZBILJNIH problema koji se kriju iza NEREDOVNE MENSTRUACIJE

Foto: Profimedia
Ne zanemarujte ovaj problem, već se obratite ginekologu.

Menstruaciju treba da dobijate na svakih 28-30 dana. Kada to nije slučaj, znači da nešto sa vašim organizmom nije u redu. Ako se to dešava vrlo često, postoje nekoliko sumnji šta bi to moglo biti.

Anemični ste

Težak protok kod menstruacije veoma je zastupljen kod ljudi koji imaju anemiju. Simptomi uključuju ekstremni umor, da izgledate sumornije nego inače, da osećate vrtoglavice i nesvestice, a da uz to imate i kratak dah za razliku od ostalih. Svako može biti anemičan, ali je to pretežno zastupljeno među vegeterijancima, jer jedan od glavnih izvora gvožđa je crveno meso. (Nedavno se spekulisalo o tome da li je crveno meso izazivač raka, OVDE pročitajte šta su na to rekli stručnjaci)

Ukoliko vam sve ovo deluje poznato, unos gvožđa takođe možete povećati uz pasulj i ribu, pogotovo ukoliko ste već dobili. Ako se ni to ne pokaže korisnim, posetite doktora kako bi vam preporučio najbolji unos gvožđa.

umor
Foto: Profimedia

Imate problem sa tiroidnom (štitnom) žlezdom

Sa druge strane, ako imate lak protok i veoma kratke cikluse, postoje indikacije da ćete takođe imati i problema sa štitnom žlezdom. Ona pomaže vašem telu da koristi enegriju i da kontroliše stvari poput metabolizma. Naravno, faktori poput načina života ili uzimanja pilula mogu da utiču na to da vam je lak protok, ali vaša tiroidna žlezda drži pod kontrolom vaše hormone, zato je moguće da je baš ona povod svemu tome.

Ukoliko se pokaže da ste pored toga i hiperaktivni, da lako gubite kilograme, ili ako osećate umor, posetite vašeg ginekologa.

Endometrioza

Endometrioza je bolest koja nastaje kada se sluznica materice usadi na nekom drugom mestu, to su zalutale ćelije materice. Ukoliko vam je menstrualni period jako bolan i veoma težak, to može upravo da ukazuje na endometriozu.

To je dugoročna i hronična bolest i ne postoji magična pilula da bi se izlečila. Ipak, postoji način da sanirate sve to i da ublažite simptome kroz operaciju. Ugovorite sastanak sa doktorom kako bi vam predložio opcije, nemojte patiti u tišini.

tinejdžerku boli stomak
Foto: Profimedia

Ne hranite se dovoljno

Ukoliko imate restriktivne dijete ili ukoliko imate manje od 18 godina, menstruacija može da vam postane neredovna, a u nekim slučajevima i da u potpunosti nestane. Sve to se može desiti ukoliko imate veoma teške treninge ili trčite veoma velike distance.

Ako propustite jedan period ne mora da znači da je svaki put zbog male kilaže, ali ukoliko se to tri puta desi, izgubili ste verovatno preveliku kilažu u malom vremenskom razmaku. Za sve to, može da bude kriva vaša nepravilna i slaba ishrana koja ne može da postigne da pokrije sve aktivnosti. Morate da povećate unos kalorija. (Da je sve u obilnom doručku, još jednom se pokazalo. OVDE pročitajte savete nutricionista šta treba da jedete za doručak) 

Znakovi dijabetesa

Gojaznije žene koje ne dobijaju redovno, sa druge strane, verovatno imaju dijabetes. Insulin utiče na ciklus i na simptome, a može biti još gore ukoliko niste ni znali da ste dijabetičar.  Ukoliko imate bolest, to vam povećava šećer u krvi pre perioda, a sve to može da se manifestuje i na povećanje žeđi, posete kupatilu, glad i umor. Kontrabalans ovome, morate da jedete regularno, da se fokusirate na hranu sa minimumom soli, a onda i da se konsultujete sa doktorom.

primanje insulina
Foto: Profimedia

Stres vas ubija

Prvi instikt kada ne dobijete je da ste trudni, ali istina je da menstruacija može da izostane iz raznih razloga - jedan od glavnih je stres.

Jedan mesec bez bola i haosa mogli bi da budu od ključnog značaja za vas, ali ukoliko propustite jedan period, to znači da vaše telo zahteva da malo stanete i krenete laganije. Ne postoji pravi ili krivi način kako da se sklonite od stresa, jednostavno, svaki recept za smirenje je odličan. Samo je bitno da ustanovite šta vas smiruje, a onda će doći sve na svoje mesto.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
djordje's picture

djordje

A predmenopauza nikome nije pala na pamet. jaki ste mi savetodavci

0 | 0

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd