Skip to main content
Ruslana Koršunova

SEKS, DROGA, ORGIJE: Evo šta je ubilo jednu od najlepših žena

Foto: Profimedia
Manekenka Ruslana Koršunova, koja je 2008. godine u dvadesetoj godini skočila sa zgrade na Menhetnu, prema novim dokazima, bila je članica sekte "Rose of the World".

To je razotkrio novinar "New York Daily Newsa" Piter Pomerancev koji je za potrebe svog dokumentarca istraživao celi slučaj, a čak se i učlanio u tu organizaciju kako bi iz prve ruke video na koji način sve funkcioniše.

Štaviše, Piter smatra da je sekta kriva za smrt još jedne manekenke, Anastazije Drozdove, koja je takođe počinila samoubistvo i to samo godinu dana nakon Ruslane skočivši sa zgrade u Kijevu. Majci je ostavila oproštajnu poruku u kojoj je pisalo samo: "Oprosti mi za sve. Kremiraj me." Majka je nakon njene smrti među stvarima pronašla papire i stvari iz "Rose of the Worlda", "centra za treniranje" koji je manekenka pohađala zajedno s Ruslanom.

Ruslana Koršunova
Foto: Profimedia

Kad je to saznao, Pomerancev se pridružio kultu na kursu koji traje tri dana i košta hiljadu dolara. Sa sobom je sve vreme imao skrivenu kameru.

Pomerancev kaže kako se u kultu ponašaju nehumano prema članovima, a seanse su prepune agresije u kojima se stvara emotivna dominacija trenera nad članovima.

"Moje iskustvo nakon tri dana provedena u sekti sastoji se od vikanja, prisećanja potisnutih iskustava, meditacije propraćene plesom i suza koje su usledile nakon uzimanja ekstazija", opisao je autor dokumentarca.

Prema njegovim saznanjima, Ruslana se sekti pridružila tri meseca pre smrti, nakon što je njena manekenska karijera krenula silaznom putanjom i nakon što je njena veridba sa neimenovanim tajkunom propala.

"Ruslana je bila tipična žrtva, ponekad je lakše počiniti samoubistvo nego ništa ne promeniti u svom životu", navodno mu je rekla jedna od članica kulta s kojom je razgovarao o pokojnoj manekenki.

Pomerancev objašnjava kako je kult "Rose of the World" baziran na "Lifespringu", kultu koji je osnovan u SAD-u 1974. godine, a funkcionira na način da autoritativni treneri, koji provode veliki niz striktnih pravila ponašanja, dominiraju članovima.

Nakon nekoliko sudskih tužbi tokom 1980-ih godina od strane bivših članova "Lifespringa" i njihovih porodica, od kojih su neki optuživali sektu za smrt, "Lifespring" je ugašen i zabranjen u SAD-u. Međutim, preživele su neke njegove podružnice koje su se razgranale širom sveta. Neke od zemalja u kojima je "Lifespring" opstao su i bivše članice SSSR-a, odakle su poreklom i ove manekenke.

Ruslana Koršunova
Foto: Profimedia

"Okrivite njihov posao, možda i drogu, ali ne nas! Koršunova je imala ono što mi zovemo povratak na staro. Osetila je da je pomalo zastranila. Mogli ste je naći kako luta ulicama, nesigurna u to što radi tamo. Možda je i plakala noću. Ali nije se mogla ubiti. Mi smo je izlečili od svih problema koje je mogla imati. A Drozdova? Ona je već bila izgubljena. Pokušali smo da joj pomognemo, zaista jesmo. Ali ona je odbila transformaciju. Okrivite njihov posao, možda i drogu, ali ne nas", komentirao je neimenovani trener iz "Rose of the Winda" Pomerancevu.

Ipak, Rik Ros iz "Foruma za edukaciju o kultovima" nikako se ne slaže s tim. On smatra kako su ove dve devojke oduzele život baš zbog toga što su bile u sekti. "Ovakve organizacije nikad ne krive sebe. Uvek kažu da je kriva žrtva. Deluju poput droge na ljude - daju vam komadić iskustva, a onda se ovisnici uvek vraćaju po još. Ozbiljni problemi počinju kad ljudi napuste kult. Takvi susreti postanu njihov život i onda se u njihov život vraća praznina. Oni osetljivi nakraju se slome", smatra Ros.

(jutarnji.rs)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd