Skip to main content
Nikola Selaković

Selaković otvorio kancelariju za alternativne sankcije

ČAČAK - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković otvorio je danas u Čačku 13. po redu Kancelariju za alternativne sankcije u Srbiji.

Selaković je podsetio da se alternativne sankcije kod nas primenjuju više od dve godine, a, kako je najavio, biti otvorena i Kancelarija u Užicu.

"Pored njih, čekaju još dve spremne za otvaranje u Leskovcu i Pančevu", najavio je on i podsetio da je kada je preuzeo funkciju ministra bilo svega šest ovakvih kancelarija. Taj broj za godinu i po dana više je nego udvostručen , a plan je da se u još devet gradova, sa kojima je potpisan protokol, realizuje otvaranje kancelarija.

Prema njegovim rečima naša zemlja bi kroz nekoliko godina mogla da dostigne evropski standard i u ovom pogledu. Primetan je pomak u izvršenju kazni rada u javnom interesu od početka ove godine, odnosno od 1. marta i primene zakona o prekršajima, objasnio je on.

Samo u tom periodu više desetina osuđenika, procentualno znatno više nego prošle godine izvršavalo je ovu kaznu, podsetio je ministar uputivši apel lokalnim samoupravama gde postoje ovakve kancelarije da maksimalno iskoriste prednost koje pruža sistem alternativnih sankcija.

"To takođe podrazumeva angažovanje javnih i komunalnih preduzeća, ali i socijalnih i humanitarnih ustanova koje postoje u Srbiji koje mogu da koriste ovo kao pozitivnu promenu u našem društvu", ocenio je on.

Kada se otvore preostale kancelarije u svakom sedištu Višeg suda u našoj zemlji efekti neće biti samo bolja resocijalizazija osuđenika već i uštede u budžetu, ali i efikasniji sistem funkcionisanja.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd