Skip to main content
Selo

SETILI SE ČEGA NIKO NIJE: Razvili su biznis na selu i NAPRAVILI ČUDO!

Foto: Profimedia/ilustracija
Porodica Živković napustila je Beograd kako bi našla novi život na selu

Posle četiri godine zajedničkog života u prestonici, Kruševljanka Mirjana (35) i Beograđanin Goran (42) rešili su da se presele u Kruševac, zbog, kako kažu, srećnijeg detinjstva svojih mališana. Mirjanu, po struci pejzažnog arhitektu i Gorana, profesionalnog stolara i kuvara, spojila je ljubav prema prirodi, bilju i začinima.

Došli na ideju da uzgajaju lavandu

- Odmah po dolasku u Kruševac 2009. godine došli smo na ideju da uzgajamo lavandu i počeli da tražimo pogodno zemljište - priča Mirjana.

- Dugo smo tragali po Kruševcu i okolini, konsultovali se sa Poljoprivrednom stručnom službom i na kraju, tragom informacije da je nekadašnja "Merima" imala u župskom selu Dobroljupci uzgoj lavande i proizvodnju eteričnih ulja, uputili se ka Aleksandrovcu. Moj stric je radio na tom poslu pa sam imala donekle dodira sa lavandom, makar kroz priču. Tako je sve počelo - priča Mirjana Živković.

OTIŠLA DA NAĐE POSAO I ŠOKIRALA SE: Ispovest Srpkinje koja je pokušala da se zaposli u Švedskoj

Mladi supružnici smelo su se upustili u posao. Zakupili su 1,1 hektar imanja odgovarajuće kiselosti u selu Tuleš, naručili prvo seme sa Instituta "Josif Pančić" i proizveli sopstvene sadnice. Lavanda odlično uspeva pored vinove loze, pa ne čudi da u župskom vinogorju već daje prve bogate plodove.

Planiraju da proizvode lavandin med

I dok se Mirjana posvetila izučavanju uzgajanja lavande, suprug Goran učio je o pčelarstvu sa željom da jednog dana proizvode lavandin med.

- Taj med sam prvi put probala na letovanju u Bugarskoj, a u Srbiji se slabo proizvodi - kaže Mirjana.

selo
Foto: Profimedia/ilustracija

- Imamo 70 košnica i pčele trenutno daju livadski i bagremov med, proizvodimo i mleč, propolis, a za lavandin med pripremamo se naredne godine.

Zarađuju i putem interneta

- Sadnice, suv cvet i jastučiće s lavandom prodajemo putem Interneta, posećujemo sajmove meda, a polako razrađujemo distributivnu mrežu - objašnjavaju Živkovići. 

- Bili smo uporni, pa su nam se otvorile šanse. Ali iznad svega smo srećni što su nam deca zavolela prirodu!

U celom poslu, koji nije lak, pomažu im deca. Aleksa (6), Danica (4) i dvogodišnji Blagoje uživaju u Tulešu i vredni su radnici porodične firme "Eko cvet" i poljoprivrednog gazdinstva.

- Lavanda cveta već prve godine, ali je potrebno tri godine da postigne traženu bujnost - kažu za Novosti Goran i Mirjana.

- U vreme cvetanja u junu, cele dve nedelje, lavanda je medonosna, pa planiramo da platformu s košnicama odvezemo iz Kruševca u Tuleš.

POŽELEĆETE NJIHOVU PLATU: Rade u Srbiji i zarađuju stotine hiljada dinara, evo i na koji način!

 Živkovićima na imanju pomaže meštanin Mladen Kljajić, na čijem tavanu suše bukete lekovitog bilja. Dva puta godišnje orezuju i od korova čiste lavandu. Sami je beru i dalje tretiraju. Ako hoćete da se bavite živinarstvom, možete da gajite ove životinje i da ih prodajete 2.500 dolara po komadu, pročitajte OVDE kako.

Ako želite da odete u Kanadu, pogledajte ZAŠTO JE OVO OBEĆANA ZEMLJA.

Više sličnih tema možete pronaći OVDE

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd