Skip to main content
Peš, rečna riba

SEZONA JE POČELA: A u vodi se krije ON! Noćna mora svakog pecaroša (UMIRUJUĆI VIDEO)

Foto: vukovisadunava.com
Da, on je naporan kao ženino zvocanje. I kada se navadi, a drugačije ne zna, začas propadne dan na vodi.

Da ne dužimo, verovatno ste već pogodili, u pitanju ne ribica provokativnog naziva, PEŠ. Čim počne da grize, a udara na svaki živi mamac u vodi, očas posla imamo situaciju da i najmirniji alas, pravi budista, počinje da psuje kao kočijaš. Ima ga mnogo i svuda. Sitan je, ali dinamitan. Kad povuče štap, misliš da je neki manji som. 

Da upoznamo i ovog neprijatelja. Stručna gugl literatura kaže da je peš u rodu sa čikovima, ali za razliku od divnog čikova, ima ga mnogo više i stalno je gladan. Pešovan (tako mu tepamo), najviše voli tekuće vode i krije se iza kamenja. Pod uslovom da se njegovo ponašanje može nazvati skrivanjem. Ova "zverina" može da naraste najviše do 12 centimetara, što se retko viđa. Smuđ mu je najveći prirodni neprijatelj, mada lepog smuđa ima mnogo manje nego ove naše napasti. 

Pecaroš pije kafu
Foto: Profimedia/ilustracija

Dosta, ovo je i suviše podataka o pešu. Ono što je bitno jeste, kako ga oterati sa pecaroškog mesta. Naravno, koliko pecaroša, toliko i "škola mišljenja", da se izrazimo filozofski. Znamo da džukac dolazi na sve... jedno je sigurno, veći mamac rešava stvar. Dakle, po 80 odsto proverenoj metodi, crna glista je suviše veliki mamac za peša i on neće pokušavati da je smaže. 

Iskusniji pecaroši kažu i da je dovoljno češće prihranjivati mesto na kojem se peca, pa će po logici stvari peš pobeći ako dođu prave ribe.

Naravno, mi babuškari i ljubitelji laganog pecanja bele ribe uglavnom možemo da kukamo kad udari peš, jer pri ruci obično za mamac imamo samo crviće i gliste. 

No, stiglo je proleće i daće bog, biće dobrog pecanja. Neka počne sa pešom borba neprestana! Za kraj vam poklanjamo ovaj lep snimak upecanog klena, koji je došao baš na peša. UPOZORENJE: Kolega na snimku psuje preko mere, ne zamerite. 

  

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ludo burazeru

SD lepotica noći

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd