fbpx
Skip to main content
konobar

SEZONSKI POSLOVI PARAVAN ZA TRGOVINU LJUDIMA: Dobro proveravajte oglase za posao!

Foto: Profimedia/ilustracija
BEOGRAD - Sezonski poslovi mogu da budu paravan za novčanu prevaru, ali i za trgovinu ljudima i zato bi trebalo proveravati svaku sumnjivu poslovnu ponudu, rekla je koordinator za odnose sa javnošću organizacije Astra Katarina Ivanović.

Navodeći da prevare radnika variraju od novčanih prevara do radne eksploatacije kao najtežeg oblika trgovine ljudima, Ivanović je rekla da je organizacija Astra od početka godine dobila 50 prijava različitih firmi, poslodavaca i agencija za zapošljavanje.

Sumnjiva poslovna ponuda - paravan za trgovinu ljudima

''Svaka sumnjiva poslovna ponuda može biti paravan za trgovinu ljudima i uvek govorimo da su takve osobe pod rizikom i da bi ih upravo zato trebalo proveriti. Svim građanima koji traže sezonske, privremene poslove ili traže stalno zaposlenje uvek savetujemo da dobro provere preko kojih poslodavaca i firmi odlaze u inostranstvo, ali i na poslove u našoj zemlji'', rekla je Ivanović.

Prema njenim rečima, najčesći poslovi jesu sezonski - branje voća u inostranstvu, rad u kući ili u hotelima, modeling.

Obavezna provera poslovnih ponuda

Kako kaže, to su sve ponude koje izgledaju poprilično realno te je normalno da građani, kada se pogleda celokupna situacija u kojoj živimo, prihvataju sumnjive ponude i ne obaziru se toliko na ono što im se nudi.

''Stalno apelujemo na građane da putem Astrinog SOS telefona provere ponude jer naše konsultantkinje obraćaju pažnju na dosta detalja za koje građani ili ne znaju ili na koje nisu navikli'', rekla je Ivanović. 

Ona je istakla da ljudi koji žele da idu na rad u inostranstvo moraju da znaju da po radnu vizu moraju da odu lično i da ona ne može da se dobije preko agencije, odnosno da više ne postoje grupne vize koje se dobijaju za rad u inostranstvu.

Proveriti i agenciju koja vas povezuje sa poslodavcem

Ona savetuje da se ugovor o radu ne potpisuje samo s poslodavcem za koga će raditi u inostranstvu, već da se proveri, ukoliko idu preko agencije za zapošljavanje, da li ona poseduje licencu.  Organizacija se suočavala sa agencijama koje poseduju licencu, ali ne posluju skroz regularno, pa je bitno proveriti poslodavca koliko god je moguće i treba znati da li je firma preko koje idu registrovana na adresu na kojoj se nalazi.

''To je preventiva koju bi trebalo da preduzmu. Osim toga trebalo bi i da se raspitaju o radnom zakonodavstvu zemalja u koje idu'', rekla je Ivanović.

Žrtve trgovine ljudima-muškarci

Navodeći da su se Astri najčešće obraćali građani za sezonske poslove u zapadnoj Evropi i da se to obično odnosilo na branje voća, ona je istakla da su prema statistici identifikovane žrtave trgovine ljudima u cilju radne eksplatacije muškarci koji su bili radno eksplatisani na građevini u Rusiji.

''Podaci od prošle godine pokazuju da se statistika indentifikovanih žrtava trgovine ljudima poprilično izmenila. Sada imamo 80 odsto muškaraca koji su prepoznati kao žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije. Radna ekploatacija je najdominantniji oblik, a do sada je to bila seksualna ekasploatacija kojoj su obično bile izložene žene'', rekla je Ivanović.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
25 Beograd