fbpx
Skip to main content
Zlatne poluge

SIGURNA LUKA U 2016.: Dok nafta pada, cena zlata raste

Foto: Profimedia
Zlato će sigurno završiti godinu iznad 1.200 dolara.

 Niz loših podataka iz Kine i pad cene nafte vratili su zlatu epitet bezbedne investicione luke u nesigurnim vremenima.

Nakon tri godine gubitaka, zlato je od početka godine ojačalo više od osam odsto, postavši nabolja investicija u ovoj godini na globalnom nivou.

Unca zlata je prethodne nedelje dostigla cenu od 1.155,30 dolara, što je najviši nivo od 29, oktobra, a analitičari su mišljenja da najbolje tek dolazi, pišu Nezavisne novine.

zlato
Foto: Profimedia

- Očekujemo da će 2016. biti godina zlata i ono bi moglo da bude roba sa najboljim performansama. Postoji mnogo elemenata koji izazivaju nestabilnost na tržištu i zlato predstavlja savršenu branu za njih. Mišljenja sam da će nestabilnosti na tržištima povećati apetit investitora za zlatom te bi mu cena u ovoj godini lako mogla da dostigne 1.350 dolara - kaže Naeem Aslam berzanski analitičar u „AVA Trade“. 

- Zlato će sigurno završiti godinu iznad 1.200 dolara. Lično, očekivao sam nešto niže cene tokom prvog kvartala, međutim, niže cene nafte i slabiji prinosi hartija od vrednosti podigli su cene zlata ranije nego se očekivalo - dodaje njegov kolega Ole Hansen. 

- Ako Fed načini zaokret u svojoj politici to bi moglo da promeni smer na tržištima, međutim to opet može da poveća sklonost ka zlatu jer bi labavija monetarna politika negativno uticala na dolar - smatra Naeem Aslam.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd