Skip to main content
Jamala

ZAŠTO JE SRBIJA DALA UKRAJINI 12 POENA: Trenutak u kome je Evrovizija prestala da bude muzičko takmičenje

Foto: Profimedia
Neočekivana pobeda Ukrajinke Džamale na 61. Evroviziji u Stokholmu okarakterisana je kao „politički napad na Rusiju“.

Pesma predstavnice Ukrajine, koja je Tatarka s Krima, protumačena je kao kritika ruske aneksije tog poluostrva 2014. godine, a finale ovogodišnje Evrovozije ocenjeno je kao najpolitizovanije do sada, naveo je Gardijan.

UMALO POKOLJ: Ukrajinci pucali na Ruse posle Evrovizije!

Džamala je uoči održavanja Evrovozije rekla da bi njena pobeda značila da su Evropljani "spremni sa čuju o bolu drugih ljudi", a nakon što joj je uručen trofej na muzičkom takmičenju pozvala je na "mir i ljubav".

„Kada stranci stignu, dođu kod vas. Sve vas pobiju i kažu mi nismo krivi, nismo krivi. Gde vam je um? Čovečanstvo plače, mislite da ste bogovi! Ali svi će umreti, ne gutajte moju dušu“, glasi prva strofa pesme Suzane Jamaladinove Džamale, koja se istovremeno tumači kao omaž poslednjim dešavanjima na Krimu.

Ukrajinska verzija nove istorije

Zahvalila se Evropi

Govoreći o tekstu svoje pesme "1944", Džamala je rekla da se "naravno radi i o 2014. godini". Primajući trofej na takmičenju, ona je zahvalila Evropi i poželela dobrodošlicu u Ukrajinu, rekavši da "zaista svima želi mir i ljubav". 

Svetski mediji gotovo jedinstveno ocenjuju da je ovogodišnji „Evrosong” najpolitizovaniji do sada upravo zbog pesme koja se bavi proterivanjem krimskih Tatara, ali ima i visoku simboličku povezanost s 2014. godinom, ratnim zbivanjima u Ukrajini i ruskim pripajanjem Krima.

Da je ovo klasičan element međunarodne propagande protiv ruske vlade i Krima, potvrđuje i analitičar Tomislav Kresović.

MRŽNJA: Ukrajinski poslanici se potukli zbog ruskog jezika (VIDEO)

- Ovo je lobiranja za politiku ukrajinske vlade i davane podrške Turskoj,  jer ovde se ne radi više samo o Ukrajini, ovo je mnogo širi pojam. Tatari su prognani od Staljina, kao i Gruzijci i mnogi drugi narodi, ali ne zaboravimo da su Tatari turskog porekla , jasan je Kresović.

PREVIŠE ZAVISNA OD TURSKE, RANJIVA NA ERDOGANOVE UCENE: Nemački političari žestoko optužili Merkelovu!

Oblik psihološkog ratovanja na višem nivou

On takođe smatra da je ovo novi oblik psihološkog ratovanja protiv Rusije, korišćenje međunarodnog festivala kulture za takvu prezentaciju i da se na tome neće završiti.  

I svetski mediji posvetili su veliki prostor finalu „Evrosonga” a britanski „Gardijan” je ocenio da je ovo najpolitizovanije finale do sada.

- Sve se više snimaju i filmovi koji ukazuju na rusku političku i drugu okupaciju Ukrajine i ide se na novu reviziju istorije gde će se pokazati da je Sovjetski savez odnosno Rusija u Ukrajini razvijala veliku rusku aspiraciju, smatra Kresović.

PUTIN: Rusija je primorana da odgovori na pretnju NATO pakta

Rusija tražila zabranu Džamaline pesme 

Rusija je protestovala zbog učešća Ukrajine na takmičenju za „Pesmu Evrovizije” zbog, kako je navedeno, „politizacije” teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja koji zabranjuje „reči, govor ili gest političke ili slične prirode”.

„Evrovizija” je međutim procenila da je tekst „istorijske” prirode i odobrila pesmu.U prvim zvaničnim reakcijama na pobedu ukrajinske pevačice, na svom tviter nalogu Aleksej Puškov, šef spoljnopolitičkog odbora ruske Dume, napisao je da se „muzičko takmičenje ’Pesma Evrovizije’ pretvorilo u polje političkih borbi”.

Sada, po njegovom mišljenju, „Rusi mogu da pevaju o mučenicima iz Odese”.

Zapalio se tviter

Koliko je jedno muzičko takmičenje pretvoreno u politički ring potvrdila je i poruka Petra Porošenka, koji je na svojoj fejsbuk stranici napisao: "Da !!!" Korisna i neverovatna pobeda! Cela Ukrajina vam šalje veliko hvala Džamala."

Impresivna snaga talenta i neizmerna dubina pesme. Ukrajina pobeđuje i pobediće, Krim će biti ukrajinski!”, napisao je Jacenjuk.

A  OD SRBIJE 12 poena!! Balans ili pritisak?!

Kolumnista Aleksej Dimitrijević prozvao je RTS da je glasao pod direktivom NATO i EU.

-Ne čudi što su sve NATO i EU zemlje po direktivi glasale za ukrajinsku naci-pesmu, ali da žiri RTS, koji finansiraju građani Srbije, dodeli 12 poena pesmi koja oplakuje sudbinu tatarski nacista je velika sramota, kako za javni servis, tako i za Srbiju. Možda na ovaj način da ohrabrimo Hrvate da sledeće godine na Evroviziju pošalju pesmu o stradalim ustašama u Blajburgu. Od RTS bi po smemu sudeći imali zagarantovanih 12 poena.

OBAMA PRED ODLUKOM ŽIVOTA: Pružiti ruku Putinu, ili podržati saudijsko-turski napad na Siriju

Suprotnog mišljenja je analitičar Tomislav Kresović i smatra da je 12 poena zapravo cena  diplomatske ravnoteže u odnosu na ukupan utisak.

-12 poena Srbije je vrsta diplomatske ravnoteže da ne ispadne da je Srbija previše okrenuta Rusjii. Tako je stavljena  i jedna vrsta ravnoteže zbog ukupnih odnosa Zapada, odnosno Evropske Unije prema Srbiji, jer se i Srbija na neki način odmerava u svojim strateškim interesima.

Srbija ulazi u začarani krug priče, ali na neki način želi da zadrži svoj status neutralnosti, zato što je Ukrajina pod zaštitom EU, a Srbija je na putu za EU. Srbija želi dobre odnose sa Rusijom, a tatarsko pitanje je isto kao i kosovsko pitanje i tu je Srbija želela da podrži sva stradanja manjina i naroda koji su prognani, kao što su prognani i Srbi sa Kosova.

Ko se bije taj se voli

 Glavni moto Evrovizije je da ujedini narod i  izdigne se iznad politike. Možda su Rusi i Ukrajinci na kraju ipak shvatili poentu, pa jedni drugima dali maksimalan broj poena.

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd