Skip to main content
Viski

Škotska zabrinuta za svoj brend

Edinburg - Unosna industrija viskija u Škotskoj danas je prvi put izrazila zabrinutost da bi nezavisnost Škotske mogla da ugrozi njenu globalnu mrežu promo-tura i prodaje.

Škotska asocijacija proizvođača viskija (SWA) objavila je podatke o izvozu u 2013. koji je sa 4,3 milijarde funti (7,2 milijardi dolara) predstavljao 85 posto škotskog izvoza hrane i pića i gotovo četvrtinu britanskog.

Od 2000. izvoz viskija porastao je za više od 60 posto i prodaje se na 200 tržišta širom sveta što ga, posle nafte i gasa, čini drugim proizvodom koji se najviše izvozi iz Škotske.

SWA, koja predstavlja 109 destilerija, do sada nije učestvovala u žestokoj debati oko toga da li Škotska treba da se odvoji od Ujedinjenog Kraljevstva i rederendumu zakazanom za 18. septembar.

Sa izdavanjem brojki, izvršni direktor SWA Dejvid Frost naglasio je važnost snažne političke podrške vlade koja bi mogla da utiče na pregovore sa EU ali i ugovori bolje pristupe tržištima.

"I britanska i škotska vlada igrale su važnu ulogu dosada", naveo je Frost, diplomata koji je početkom godine došao na čelo SWA, a prenosi Rojters. "Kakav god bio ishog škotskog referenduma, kao industrija koja izvozi na oko 200 tržišta, biće nam potrebna podrška efikasne diplomatske mreže koja ima globalni značaj, stručnost u trgovini i mogućnost da sprovodi svoj uticaj", dodao je on.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd