fbpx
Skip to main content
Skupština

SMEJU LI NARODNI POSLANICI DA KRŠE ZAKON? Sve što niste znali o POSLANIČKOM IMUNITETU!

Foto: Tanjug
Postoje dve vrste poslaničkog imuniteta.

Predstavnici vlasti pored brojnih privilegija koje uživaju, postoji još jedna koja je najbitnija, a najmanje se pominje, a to je poslanički imunitet. Naime, pomenuta privilegija omogućava neprikosnovenost narodnog poslanika u cilju nesmetanog vršenja poslaničke funkcije.

Postoje dve vrste poslaničkog imuniteta:

- Imunitet neodgovornosti, materijalno-pravni imunitet - Narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije.

- Imunitet nepovredivosti, procesno-pravni imunitet - Narodni poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine.

Pravilo je da ovaj imunitet ne štiti poslanike za teže delikte. Tako, narodni poslanik koji je zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina može biti pritovren bez odobrenja Narodne skupštine.

Skupština
Foto: Profimedia

U krivičnom ili drugom postupku u kome je uspostavljen imunitet, ne teku rokovi propisani za taj postupak. Nepozivanje narodnog poslanika na imunitet ne isključuje pravo Narodne skupštine da uspostavi imunitet.

NOVA PRAVILA: Kako da prepoznate političku kampanju na našim televizijama?

Imunitetska prava poslanika štite slobodni poslanički mandat i garantuju uslove za nesmetano vršenje poslaničkih prava. Neposredno biran od strane građana, poslanik je neprikosnoven i nezavistan od sudske i upravne vlasti.

Ostali slučajevi ukidanja poslaničkog imuniteta

Kada je reč o okruženju, verovatno „najkrupniji“ primer ukidanja imuniteta bio je „slučaj Sanader“.

Bivšem predsedniku vlade susedne Hrvatske i dugogodišnjem lideru vladajuće HDZ Ivi Sanaderu ukinut je poslanički imunitet 9. decembra 2010. i on je već sutradan uhapšen, nedaleko od Salcburga, u Austriji.

Ni evropski parlamentarci nisu „imuni“ na ukidanje imuniteta govori i podatak da je tokom 2011. godine ukinut imunitet poslanika Evropskog parlamenta Bruna Golniša, predstavnika francuskog Nacionalnog fronta, pošto je optužen za „podsticanje na rasnu mržnju“.

Poznati slučajevi ukidanja poslaničkog imuniteta

Godine 2012. narodnom poslaniku DS Oliveru Duliću skupština Srbije ukinula je poslanički imunitet po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje Dulića tereti za zloupotrebu službenog položaja, u vreme dok je u prethodnoj vladi bio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

To je bio prvi slučaj da je parlament od 2006. godine, kada je Srbija postala samostalna država, ukinuo imunitet nekom poslaniku.

Tri godine ranije, Administrativni odbor ukinuo je na vanrednoj sednici imunitet sudiji Radomiru Vujačiću, starešini istražnog odeljenja Opstinskog suda u Nišu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava.

Maja 2001. Veće građana tadašnje Savezne Skupštine ukinulo je imunitet poslanicima Socijalisticke partije Srbije Nikoli Šainovicu i Jovanu Zebiću i odobrilo vođenje krivičnog postupka protiv Šainovica koji se, za razliku od Zebića, pozvao na imunitet.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd