fbpx
Skip to main content
Grafiti.jpg

SNS: Nacistički grafiti u Jajincima su nepoštovanje 80.000 žrtava

Foto: Jajinci-Foto-SD-Beta-ilustracija
Beogradski odbor Srpske napredne stranke danas je najoštrije osudio ispisivanje nacističkih grafita na spomen obeležju u Jajincima, navodeći da skrnavljenje spomenika predstavlja vandalski čin i nepoštovanje žrtava.

Jajinci su, podseća se u saopštenju beogradskih naprednjaka, najveće stratište u našoj zemlji gde je streljano 80.000 muškaraca, žena i dece za vreme nacističke okupacije Srbije.

"Tih žrtava moramo da se sećamo i odamo im poštovanje jer su dali živote za slobodu u kojoj danas živimo", dodaje se u saopštenju. Gradski odbor SNS je pohvalio brzu reakciju Grada Beograda i opštine Voždovac koji su uklonili neprimerene grafite.

"Ujedno, ukazujemo na potrebu da se mladi više edukuju o svim zločinima fašističkih okupatora, koji su počinjeni na teritoriji tadašnje okupirane Srbije, kako bi shvatili značaj ovakvih spomenika", zaključuje se u saopštenju.

Pre nekoliko dana, za sada nepoznate osobe su na spomeniku na ulazu u Spomen park Jajinci iscrtali kukasti krst i ispisali "UF87", "Smrt komuni" i četiri S.

Grafiti koji su iscrtani na spomeniku na ulazu u Spomen park Jajinci su ranije danas uklonjeni, a gradonačelnik Siniša Mali poručio je da je reč o porukama mržnje, koje ne daju pravu sliku Beograda koji je otvoren, kosmopolitski grad.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd