fbpx
Skip to main content
povrće

ŠOKANTNO: Zamrznuta hrana zdravija od sveže?

Foto: Profimedia
Zamrznuti brokoli ima četiri puta više beta - karotena od svežeg, dok smrznuta šargarepa u sebi čuva tri puta više luteina i bogatija je vitaminom C, od sveže šargarepe.

Dve britanske studije nedavno su ispitivale različite vrste voća u dve različite varijante – sveže i zamrznute. Izdvojili su jednu količinu namirnica u zamrzivač, a ostatak su držali u frižideru. Nakon tri dana ispitivanja nutritivnih vrednosti, rezultati su pokazali da je zamrznuto voće i povrće bogatije zdravim vitaminima i antioksidansima.

zamrznuto-povrće
Foto: Profimedia

Zamrznuti brokoli ima četiri puta više beta – karotena od svežeg, a smrznuta šargarepa tri puta više luteina i dvostruko više beta – karotena, kao i viši nivo vitamina C i polifenola. Čast izuzecima, grašak i maline daju jednak nivo vitamina, bez obzira da li su sveži ili tek izvađeni iz zamrzivača.

Nutricionisti objašnjavaju da se nutritivne vrednosti svih namirnica gube tokom cirkulisanja u lacnu ishrane, a on je kod svežeg voća i povrća duži nego kod zamrnutog. Po pravilu, sveže voće i povrće se mesec dana čuva u skladištu, pre nego što se postavi na police supermarketa.

supermarket
Foto: Profimedia

Prema rečima Grahama Bonvika, profesora primenjene biologije na Univerzitetu u Česteru, frižider je opasniji od zamrzivača, jer nutritivne vrednosti svežeg voća i povrća, čim dospeju u frižider, naglo opadaju. Razlog je u metaboličkim aktivnostima biljaka i reakcijama njihovih ćelija na kiseonik, kao i u izlaganju neprirodnoj smeni dana i noći.

Zajedničko ispitivanje Univerziteta Rajs i Univerziteta u Kaliforniji utvrđuje da su fluorescentna sveta frižidera u supermarketima vrlo štetna – kvare biološki sat biljaka i zato one izlučuju manje glukosinolata (jedinjenje koje se uspešno bori protiv karcinoma). Zato, zamrzavanje je korisnije upravo zato što se reakcije razgradnje značajno usporavaju, sa smanjenjem temperature. Voda u ćelijama zamrznutog voća i povrća, pretvara se u led i usporava te procese.

povrće-u-frižideru
Foto: Profimedia

Portal cafe.ba podseća da ti antioksidansi i prehrambene vrednosti koje se čuvaju, zamrzavanjem namirnica, igraju veliku važnost u borbi protiv slobodnih radikala, gojaznosti i prevencije hroničnih bolesti.

Šta naučnici savetuju? Najbolje bi bilo da voće i povrće konzumirate odmah posle branja. U slučaju da nemate tu mogućnost, svakako je bolje uzeti ono iz zamrzivača.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Sanja's picture

Sanja

jesti sveže, tek ubrano je najbolje. ali nažalost to je u gradu nemoguće :(

2 | 1

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd