Skip to main content
Čovek sa nekoliko šolja kafe

Šoljica kafe kao opojna droga!

VAŠINGTON - Istraživanje je pokazalo da većina ljudi koji redovno konzumiraju 100 miligrama kofeina dnevno osete apstinencijsku krizu kada naglo prestanu da ga konzumiraju.

Naime, radi se o tri limenke soka ili jedne do dve šoljice kafe dnevno.

"Čak i ako postanete zavisni od kofeina, konzumiranje nekoliko stotina miligrama dnevno nije razlog za brigu, jer se za većinu odraslih umereno konzumiranje smatra između 300 i 400 miligrama dnevno", piše u knjizi "Kofeinisani" (Caffeinated) autor Marej Karpenter.

Ona navodi da su najčešći problemi povezani sa kofeinom nesanica i pojačana napetost, ali ističe da je efekat kofeina na san vrlo individualan.

Karpenter, takođe, navodi da kofein snažno deluje na povećanje psihičke oštrine i fokus, ali upozorava da ti pozitivni efekti obično jenjavaju posle dugog perioda korišćenja kofeina.

Pišući o sastavu kofeina, Karpenter navodi da je isti, bez obzira da li je njegovo poreklo iz neke biljke ili je nastao u laboratoriji.

"Sintetički je jeftiniji i češće se koristi, ali ako su oba čista, imaće iste efekte. Nema ničeg lošeg u prirodnom kofeinu, ali od njega nećete imati više zdravstvenih koristi", zaključuje Karpenter.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
12 Beograd