fbpx 0
Skip to main content
Lionel Mesi, Anhel di Marija i Markos Roho

SP PREGLED 14. DANA: Odlični Mesi i Šaćiri, BiH se vraća s pobedom

Foto: Beta/AP
Najbolji pojedinci na današnjim mečevima "gaučosa" i "sajdžija" susrešće se u četvrtfinalnom meču Mundijala. Bosna i Hercegovina na prvom učešću došla i do prve pobede, dok Ekvador nije smogao snage da pobedi kombinovanu jedanaestorku Francuske.

Dve nedelje gledamo u male ekrane kako igraju 32 najbolje reprezentacije na svetu. Četrnaesti dan šampionata ispunjenog prilično velikim brojem golova okončali su fudbaleri grupa F i E.

Rezultati u Grupi F
Nigerija - Argentina 2:3 (1:2)
Bosna i Hercegovina - Iran 3:1 (1:0)
Tabela:
Argentina 9, Nigerija 4, Bosna i Hercegovina 3 i Iran 1.

U skupini F dalje su prošli Argentina i Nigerija. Njihov međusobni duel mogao je da bude koban po "superorlove" da je Iran kojim slučajem prošao bolje nego što jeste u duelu sa Bosnom i Hercegovinom, ali nije. Odlična vest je igra Lionela Mesija koji je možda na putu da konačno učini nešto veliko sa nacionalnim timom. Da li će baš on omogućiti reprizu 1986. godine ne znamo, sledeći dani će nas prosvetliti. Ipak, "gaučosi" imaju još dosta znoja da proliju, jer im defanziva nije utanačena kako priliči favoritu za titulu.

Momci Safeta Sušića za dan, dva vratiće se u Sarajevo sa tri boda koja su zaradili u meču sa Iranom. Mogli bolje jesu, ali ni tri boda nisu loše postignuće za naciju koja je prvi put igrala na najvažnijoj fudbalskoj smotri. Neiskustvo u prvom meču i nesreća u drugom uskratili su "zmajeve" za odlazak u najbolju šesnaestorku. Na sudijsku grešku u meču sa Nigerijom reagovali su kao što to rade Južni Sloveni - burno, umesto da se obuzdaju i pokažu kvalitet. Srce na terenu bez hladne glave ne vredi puno.

Drmić i Šaćiri
Foto: Beta/AP

Da balkanski geni nisu problem pokazala je reprezentacija Švajcarske. Kada drago kamenje iz ovih krajeva izbruse germanski stručnjaci, rezultat obično ne izostane. Nacionalni tim Švajcarske čini dosta stranaca od koji je današnji junak rođen na teritoriji naše zemlje, u Gnjilanu. Đerdan Šaćiri je postigao tri gola u odličnoj igri Hicfeldove ekipe i pored trijumfa nad Hondurasom doneo nastup u četvrtfinalu gde će tim alpske zemlje igrati sa "gaučosima". Dva od tri gola "namestio" je hrvatski izdanak, Josip Drmić. Igra Švajcarske bila je milina za oči. Posed lopte prepustili su protivniku usredsredivši se na brze (protiv)udare, kao što je to radio Hanjkesov Bajern pre dve sezone.

Rezultati u Grupi E
Honduras - Švajcarska 0:3 (0:2)
Ekvador - Francuska 0:0
Tabela:
Francuska 7, Švajcarska 6
, Ekvador 4 i Honduras 0.

U drugoj utakmici skupine E nije bilo naročitih razloga za uključen televizor. Ekvadorci su imali priliku da prođu dalje, ali su se desile dve najgore stvari u isto vreme - oni nisu pobedili, a Švajcarsi jesu. Par prilika i jedan crveni karton najkraći su i najbolji opis boja na "Marakani" koji je Francusku odveo na Nigeriju. Valja pomenuti da je Dešam izveo izmešani sastav na megdan Južnoamerikancima, te da stoga "galski petlovi" nisu pokazali mnogo.

Dvanaest učesnika četvrtfinala je poznato, nedostaju još četiri.

 

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd