Skip to main content
Španija odbila zahtev za nezavisnost Katalonije

Španija protiv nezavisnosti Katalonije

MADRID - Poslanici španskog parlamenta, odbacili su danas, velikom većinom, zahtev severoistočnog regiona Katalonije za dozvolu da u novembru održi referendum o nezavisnosti.

Posle debate koja je trajala sedam sati, 299 članova parlamenta, glasalo je protiv peticije za održavanje referenduma, dok je za nju bilo samo 47 poslanika, uz jednog uzdržanog, preneo je AFP.

Pred glasanje u parlamentu, katalonski predsednik Artur Mas, koji nije prisustvovao sednici skupštine, najavio je da će se referendum održati čak iako Madrid odbije zahtev ovog regiona.

Analitičari su i očekivali da će zahtev Katalonije biti odbijen pošto mu se žestoko protivi vladajuća konzervativna Narodna partija premijera Marijana Rahoja, koja ima parlamentarnu većinu, a predlog ne nailazi ni na podršku opozicione Socijalističke partije.

Španski premijer nepokolebljivo nastoji da se referendum o nezavisnosti Katalonije ne održi, ističući  da bi to značilo "ekonomsku katastrofu za Španiju i za samu Kataloniju" - jednog od najproduktivnijih, ali i najzaduženijih španskih regiona.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika, u bruto domaćem proizvodu Španije učestvuje sa jednom petinom, a u španskom izvozu ima još veći udeo, zbog čega su Katalonci nezadovoljni redistribucijom prihoda od poreza ka drugim regionima.

Na Nacionalni dan Katalonije, 11. septembra prošle godine, nekoliko stotina hiljada ljudi učestvovalo je u formiranju "ljudskog lanca", tražeći nezavisnost regiona.

Moćna organizacija koja je stajala iza te manifestacije - Katalonska nacionalna skupština  izradila je "mapu puta" kojom se predviđa proglašenje nezavisnosti 23. aprila 2015, a novi ustav za 11. septembar sledeće godine.

Sva nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina Katalonaca za nezavisnost, ali je došlo i do tenzija između onih koji podržavaju otcepljenje i onih koji su protiv, uključujući poznate katalonske biznismene.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd