fbpx
Skip to main content
stomačni bolovi

Sprečite trovanje hranom

Foto: Pinterest
Ukoliko dođe do trovanja hranom preduzmite ove korake.

U letnjim mesecima trovanja hranom su češća i nekad po samom mirisu i izgledu možete da prepoznate hranu koja vam može prouzrokovati probleme. Velika toplota pogoduje razvijanju štetnih mikroorganizama i bakterija, te je zato potrebno znati kako da sprečite kvarenje hrane, a ako dođe do trovanja i da znate kako da reagujete u takvoj situaciji.

Nakon trovanja i povraćanja dvopek i pirinač su veoma dobar izbor za iziritirani želudac. Ako se povraćanje i dijareja nastave konsultujte se sa farmaceutom ili lekarom. Postoje lekovi koji će apsorbovati toksine mikroorganizama i gasove u vašem probavnom traktu, a da pritom neće neutralisati želudačnu kiselinu.

Lekaru se obavezno obratite ukoliko dijareja traje duže od nedelju dana, a povišene temperatura duže od 2 dana.

Ovo stanje je moguće izbeći ukoliko se pridržavate par osnovnih smernica, a uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Hrana mora biti spremana u higijenski odgovarajućim uslovima, a radne površine i pribor moraju biti čisti. Pre pripreme hrane ruke obavezno perite sapunom. Meso, mesne prerađevine i jaja moraju biti dobro skuvani, voće i povrće se moraju temeljno prati i pribor koji koristite za obradu mesa, nemojte koristiti za obradu povrća, navodi se na portalu pressonline.rs. Mleku i mlečnim proizvodima obavezno gledajte rok trajanja i obavezno ih držite u frižideru.

Pridržavajte se ovih pravila i umanjite šanse za trovanje hranom u ovim letnjim mesecima.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd