Skip to main content
Leopard 2, nemački tenk

SPREMA LI SE NEŠTO? Nemačka vraća 100 rashodovanih tenkova (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
Bundesver će dobiti nazad škartirana oklopna vozila, čime će se broj tenkova u armiji povećati za čitavih 40 odsto.

Nemačko ministarstvo odbrane objavilo je da će potrošiti 22 miliona evra kako bi se brojno stanje tenkova u vojsci podiglo na 328 primeraka. 

Glasnogovornik ministarstva Jens Flozdorf je izjavio da će od vojne industrije biti otkupljeno 100 tenkova "leopard 2", koji su do sada bili u skladištu. 

"Da bismo u tome (za kratko vreme brzo reagovati) uspeli, moramo da imamo spremnu opremu, a ne da je "jurimo" u poslednji čas", rekao je Flozdorf.

Odluka je usledila nakon februarskog konsenzusa u NATO savezu da se formira segment za brzu reakciju, kao odgovor na opasnost od Islamske države i konfrontaciju sa Rusijom oko Ukrajine. Ministri odbrane članica NATO su se dogovorili da udvostruče snagu Snaga za odgovor (reakciju). Analitičari zato veruju da odluka pre svega ima veze sa situacijom na istoku Evrope, u Ukrajini i na Krimu.

U pitanju su tenkovi koji su povučeni iz upotrebe zbog kraja radnog veka. Oni će biti renovirani do 2017. Pre Ukrajinske krize, Nemačka je u sklopu rezanja troškova broj tenkova smanjila sa 350 na 225.

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd