Skip to main content
Akcija Oluja

SRAMOTA! U Sarajevu zabranili skup povodom "odavanja počasti nastradalima u operaciji Oluja"

Foto: Profimedia
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje zabranu mirnog okupljanja ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, a čiji je skup prijavio UDIK, povodom obeležavanja 20. godišnjice stradanja Srba u vojnoj operaciji "Oluja".

Zabranu okupljanja je, kako se navodi u saopštenju UDIK-a, donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo- PU Centar Sarajevo, a skup koji je zakazan za ponedeljak 3. avgusta za cilj je imao "odavanje pošte nastradalima u "Oluji", te podsećanje javnosti na zločine Hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska danas sa ponosom slavi", kaže se u saopštenju UDIK-a, prenosi FENA.

"Najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva"

"Zabrana skupa je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo", ocenjuje UDIK. Ovo je, kaže se u saopštenju, i "dokaz solidarisanja sa politikom koju vodi Republika Hrvatska, a koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj".

Iz UDIK-a podsećaju da je sloboda okupljanja garantovana članom 11. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje.

"Zabraniti mirno okupljanje je nešto što se ne radi u demokratskom društvu, a naročito ne u društvu koje je doživelo sličnu sudbinu", kaže se u saopštenju UDIK-a. Nadalje se navodi kako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović iskazala solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenici, a sada na ovaj način institucije u Sarajevu iskazuju podršku hrvatskoj politici.

Uprkos zabrani o okupljanju, UDIK će u ponedjeljak 3. augusta uputiti pismo predsednici Republike Hrvatske i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Republike Hrvatske. "Njeno (ne)distanciranje će imati dugotrajne posledice na odnose u regionu, ali i ozbiljno shvatanje hrvatskog poimanja zapadnog Balkana na putu ka EU", kaže se na kraju saopćenja UDIK-a.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd