Skip to main content
Apple protiv Samsunga

SRAMOTA ZA EPL: Naučnici ukazali na VELIKI PROPUST čuvene firme!

Foto: Profimedia
I najbolji greše.

Istraživači na Univezitetu Džons Hopkins otkrili su "bag" u enkripcijskom sistemu "Apple iMessagea" koji omogućava hakerima da dekriptuju fotografije i video snimke poslate preko te usluge. Naučnici nisu otkrili  više detalja, a to će učiniti  nakon puštanja nove verzije Epl mobilnog operativnog sistema iOS 9.3, što će se pak dogoditi nakon predstavljanja novih uređaja.

Epl je izdao saopštenje u kojem tvrdi da je problem delimično popravljen već s verzijom iOS 9, a da će 9.3 u potpunosti rešiti problem (koji, očito je, postoji već vrlo dugo).

Apple logo
Foto: Profimedia/ilustracija

Epl stalno radi na tome da naš softver postane sve sigurniji sa svakom novom verzijom. Cenimo tim istraživača koji je otkrio ovaj "bag" i skrenuo nam pažnju na njega kako bismo mogli popraviti tu ranjivost - rečeno je u zvaničnom Epl saopštenju.

Voditelj tima s Džons Hopkinsa Metju D. Grin, dodao je da ova "buba" verovatno ne bi pomogla FBI-ju u istrazi Ajfona 5C terorista iz San Bernardina. Dodao je da stoje na strani Epla u njihovom okršaju sa saveznom vladom, rekavši da ovaj propust samo naglašava činjenicu da postoje i drugi načini da vlada provali u mobilne uređaje i bez Eplove pomoći, prenosi jutarnji.hr.

- Čak ni Epl, sa svim svojim veštinama - a imaju fantastične kriptografe - nije uspeo tu aplikaciju da baš sasvim pogodi. Stoga me plaši ovaj razgovor o dodavanju pozadinskih vrata u enkripciju, kada ne možemo dobro da napravimo čak ni osnovnu enkripciju - rekao je Grin.

Sigurnosni stručnjaci su neprestano hvalili sigurnosni protokol "Apppleova iMessagea" kao vrlo pouzdan, ponekad stvarajući probleme snagama zakona. "iMessage" je usluga pokrenuta 2011. i šalje šifrirane poruke izmeđuEplovih uređaja - Ajfona, Ajpeda, čak i Mek računara.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd