fbpx
Skip to main content
Vucic-Verbic.jpg

ŠKOLA DVA U JEDAN: Vučić i Verbić o dualnom obrazovanju sa švajcarskim stručnjacima

‎Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u mestu Hedingen, pored Ciriha, kompaniju „Ernst Švajcer“, koja uživa veliki ugled u primeni stručnog usavršavanja kroz sistem dualnog obrazovanja.

Ovakav model obrazovanja, koji predstavlja vid javno-privatnog partnerstva, najrasprostranjeniji je način školovanja u Švajcarskoj. U zavisnosti od radnog profila, traje tri ili četiri godine i paralelno osposobljava mlade u stručnoj školi i preduzeću.

„Ernst Švajcer“ posluje u metalskom sektoru i poseduje široku paletu različitih proizvoda namenjenih prvenstveno građevinskoj industriji. Ima četiri proizvodna pogona u Švajcarskoj i devet prodajnih objekata širom zemlje. Ova firma pretežno je okrenuta švajcarskom tržištu i okolnim zemljama, kao što su Nemačka, Francuska i Španija.  

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se tokom popodneva i sa švajcarskim državnim sekretarom za obrazovanje, istraživanja i inovacije Maurom Del'Ambrođom ‎sa kojim je razgovarao o dualnom modelu obrazovanja. 

Reforma školstva u Srbiji

Premijer Vučić je predložio saradnju sa švajcarskim stručnjacima koji bi na praktičan način učestvovali u reformi školstva i uvođenju dualnog obrazovanja u škole u Srbiji.

Del'Ambrođo je iskazao spremnost švajcarske vlade da ustupi svoja iskustva u ovoj oblasti, kako bi Srbiji pomogla da uvede ovakav način obrazovanja koji će mladim ljudima omogućiti da u toku školovanja postanu deo sistema kompanija u kojoj obavljaju praksu, i tako lakše dođu do radnog mesta. 

Obilasku kompanije i sastanku sa državnim sekretarom Maurom Del'Ambrođom prisustvovao je i ministar prosvete Srđan Verbić.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd