fbpx
Skip to main content
Nasilje u Srbiji

Srbija: Nasilje u svim sferama života

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Psiholozi, sociolozi i kriminolozi saglasni su da je nasilje u srpskom društvu zastupljeno u skoro svim sferama i uzroke vide, kako u gubljenju tradicionalnih vrednosti, tako i u izneverenim očekivanjima i nadama zbog čega je "fitilj kod mnogih sve kraći".

Psihijatar i psihoterapeut Milan Milić napominje da je nesumnjivo da su ubistva i samoubistva trend koji je posledica iscrplejnosti i naboja u ljudima, osećanja potrošenosti nadanja i ciljeva.

"Srećan čovek to ne čini. Svako želi sebi najboje, da izbegne bol i da postigne zadovoljstvo, a ako ne uspe ni jedno ni drugo on odustaje", ističe Milić.

U srpskom društvu, kako upozorava socijolog Ratko Božović, nema nijedne sfere života u kojoj ne vlada nasilje i agresivno ponašanje, a razlozi su brojni.

"Imamo siromaštvo, teskobu, beznađe, apatiju, stes, strah i naročito depresiju. Ljudi su na kratkom fitilju, jer su izgubili nadu. Njihova očekivanja su bila uzaludna nada, a čovek bez nade je čovek koji je spreman da ide ka samoponištavanju, autodestrukciji", ukazuje Božović.

I kriminolog Zlatko Nikolić razloge vidi u besperspektivnosti, nezaposlenosti, ali i beskrupoloznosti onih kojima smo okruženi, a od kojih nam nešto zavisi. On objašnjava da je i kod ubistava i samoubistava u centru agresija.

Sagovornici Tanjuga saglasni su da mediji moraju pažljivije da tretiraju nasilje u zajednici, jer se, kako smatraju, "često prelazi granica".
"Mediji nameću slike nasilja čitaocima i gledaocima kao normalnu stvar", ukazuje Nikolić.

Stručnjaci se slažu da je moguć određeni oblik prevencije tako što bi svi više obratili pažnju na ljude oko sebe, ali ukazuju da je teško predvideti krivična dela poput ubistva. Sa druge strane, kriminolog Nikolić ukazuje da je teško prepoznati potencijalnog ubicu, jer da jeste, bilo bu mnogo manje takvih slučajeva.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd