fbpx
Skip to main content
Ivan Tasovac

Srbija potpisuje sporazum za "Kreativnu Evropu"

Foto: Beta
Srbija je prva zemlja izvan Evropske unije koja će potpisati novi program Kreativna Evropa i učestvovati u tom programu.

Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac i evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Andrula Vasiliu u Briselu će potpisati  sporazum o pridruživanju Srbije ovom programu u okviru kog se dodeljuju grantovi za projekte transnacionalne saradnje u kojima učestvuju organizacije iz kulturnog i kreativnog sektora.

"Srbija je zemlja brojnih muzeja umetnosti, profesionalnih pozorišta, renomiranih muzičkih festivala i književne tradicije koja seže do 11. veka. Svojom živom kulturom i osobenim rimskim i ranovizantijskim arhitektonskim nasleđem, koje je delom uključeno u UNESCO Listu svetske baštine, Srbija obogaćuje naš zajednički evropski prostor“, rekla je komesarka Vasiliu.

Ivan Tasovac
Foto: Beta

Današnji sporazum znači da će srpske organizacije imati pristup fondovima potprograma Kultura u okviru Kreativne Evrope. Primera radi, one će moći da konkurišu za grantove za višegodišnje projekte saradnje, prevode knjiga, uspostavljanje kulturnih mreža ili osnivanje multinacionalnih kulturnih platformi. Očekuje se i da se Srbija pridruži MEDIA potprogramu Kreativne Evrope, nakon usklađivanja zakonodavstva u audiovizuelnoj oblasti sa zakonima EU.

Srpske kulturne organizacije su ostvarile veliku korist od prethodnog programa Kultura (2007-2014). Kao nosioci projekata, organizacije u Srbiji su ukupno primile 1,2 miliona evra u grantovima za 40 projekata izabranih za dodelu sredstava EU; koristi prethodnog programa imalo je još nekoliko desetina organizacija koje su bile u u ulozi koorganizatora projekata. U okviru programa Kultura, srpska autorka Jelena Lengold je 2011. godine bila laureat Evropske nagrade za književnost.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd