Skip to main content
 • Read more kese Vesti

  Borba za zdraviju životnu sredinu: Evropa traži da se plastične kese NAPLAĆUJU

 • Read more d Zanimljivosti

  ŠTAAA?! Naduvana baka iz "Rana" je MAJKA jednog od NAJVEĆIH SRPSKIH GLUMACA! I on igra u ISTOM FILMU!

 • Read more Džejms Feldin i Najdžel Vilijams-Gos Košarka

  VILIJAMS-GOS: Vratili smo pehar, ovo je trofej za navijače!

 • Read more Sergej Lavrov Info

  Lavrov jasan: BESMISLENO je govoriti o stolici Kosova u UN

 • Read more kosovo Info

  Srbija čeka 1.767 dana: Zajednica srpskih opština PRIORITET, pa tek onda sve ostalo

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  IGRAČ ZVEZDE OTKRIO: Zbog OVOGA sam ostao na Marakani!

 • Read more zadruga Zadruga

  MOJ JE SLOBA TADA BIO SIROMAŠAN: Kija progovorila o najlepšem POKLONU OD MUŽA i raznežila sve (VIDEO)

Aleksandar Vučić u Velikoj Plani

SRBIJA PRESTIGLA ZEMLJE REGIONA: "U ovom trenutku smo dominantna sila u namenskoj industriji"

Foto: Tanjug
VELIKA PLANA - Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da se namenska industrija Srbije polako ali značajno podiže, te da je Srbija u tom pogledu daleko prestigla zemlje regiona i to ne kupovinom tuđe tehnologije, već svojom pameću i proizvodnjom.

Vučić je, nakon obilaska pogona "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, u razgovoru s novinarima, istakao da je podizanje namenske industrije značajno iz ekonomske tačke gledišta, ali i sa bezbednosnog aspekta.

"U ovom trenutku smo dominantna sila u regionu u ovom sektoru i imamo kapaciteta da se branimo. Naš dogovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi eventualno hteli da nas napadnu", istakao je Vučić.

Vučić je podvukao da je ponosan na uspeh namenske industrije, a kao primer naveo je to što je već sest borbenih vozila "nora" prodato Bangladešu. 

"Nemačka je, recimo, prodala 300 ili 400 takvih, a mi ćemo od novembra sledeće godine biti u stanju da proizvodimo 25 do 30 'nora' godišnje i to bez povećanja kapaciteta", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić u Velikoj Plani
Foto: Tanjug

"Nore" imaju, kako je naveo, po 36 projektila i punjenja, pa uništavaju sve u poluprečniku od 80 do 100 metara.

"Neki su govorili kako su pretekli sve u regionu, ali evo, mi ih prestižemo i to ne tuđom pameću i kupovinom tuđe tehnologije, već sopstvenom pameću. Mi sami proizvodimo i dalekometne rakete", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, 18 "nora" će biti obezbeđeno za Vojsku Srbije i to ranije nego što je planirano, već u narednoj godini.

Plan je, kako je rekao, bio da vojska do 2018. godine dobije ta vozila, ali ćemo prvih šest dobiti već početkom 2016, a ostalih 12 do kraja sledeće godine.

Aleksandar Vučić u Velikoj Plani
Foto: Tanjug

Vučić je prisutne obavestio i da država ulazi u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka helikoptera. Neki će, objasnio je, stići odmah, a neki za godinu dana, čime se pojačavaju vojne i helikopterske jedinice.

"Do septembra 2016. mi ćemo imati u najboljem stanju i vazduhoplovne jedinice - pet 'migova 29' i tri 'miga 21'. To je osam ozbiljnih lovaca. Radimo i na 'galebu 4' i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dobre ugovore i dogovore", naveo je premijer.

Vučić je rekao da namenska industrija Srbije ne može da postigne da proizvede koliko se u svetu ratuje, te da sve što napravimo imamo kome da prodamo, a po kvalitetu ne zaostajemo. Zastava na primer, rekao je on, ne može da prima nove narudžbine.

Aleksandar Vučić u Velikoj Plani
Foto: Tanjug

"Podižemo polako namensku industriju, a ne zaostajemo kvalitetom. Recimo, kad se naši sistemi pokvare, mi možemo ručno da ih podešavamo,a neke razvijene zemlje nemaju tu opciju. Imamo čime da se ponosimo", rekao je Vučić i dodao da Srbija istovremeno želi da bude faktor stabilnosti u reguionu. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd