fbpx
Skip to main content
Gerhard Sreder

Šreder: Reforme moraju da bole

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ocenio je da novi reformski potezi premijera Srbije Aleksandra Vučića kojima se planiraju velike uštede podsećaju na bolne i teške reforme koje je on sproveo u Nemačkoj.

"Mislim da su to važni koraci koji treba da odvedu zemlju u bolju budućnost. Privatizacije su takođe ispravna i neophodna mera. Nemački primer pokazuje da takve reforme za mnoge mogu biti bolne". rekao je Šreder.

Bivši nemački kancelar je podsetio da su njegovom "Agendom 2010", koju je sproveo pre 11 godina, smanjena socijalna davanja.

"Političari nerado uvode takve mere i samo onda kada su ubeđeni da je to dobro za njihovu zemlju. Osim toga potrebno je nekoliko godina da se osete efekti tih reformi. To od građana zahteva velkiko strpljenje", istakao je Šreder.

Navodeći da imao priliku da razgovara sa premijerom Srbije na nekoliko sastanaka, Šreder je rekao da je njegov utisak da je Vučić "veoma ozbiljan u nastojanjima da sprovede reforme i da je u stanju da dobije neophodnu podršku u parlamentu i u narodu".

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters

Upitan o politici Srbije prema Rusiji i odbijanje Beograda da se pridruži uvođenju sankcija Moskvi, Šreder je naveo da je to "izraz suvereniteta vaše zemlje koji treba poštovati".

Za izgradnju gasovoda "Južni tok" čiju je izgradnju kroz zemlje EU blokirao Brisel, Šreder ističe da je "Južni tok pametan evropski projekat". Šreder smatra da je Srbiji mesto u EU jer, kako je ocenio, ujedinjenje Evrope nije potpuno bez zemalja zapadnog Balkana.

"Želju srpske vlade da Srbija najakasnije 2020. postane članica EU smatram realnom. Naravno, samo ako Srbija sprovede refornme u svim olblastima, što Vlada i namerava", ocenio je Šreder i izrazio uverenje "da je dobar privredni razvoj Srbije, izazvan i potpomognut reformama, u interesu naše dve zemlje".

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd