fbpx
Skip to main content
SRI roboti

SRI napravio primitivne mikro robote!?

Magneti su jedna od najfascinantnijih stvari, kako za decu, tako i za odrasle. Retke su osobe koje se nisu igrale sa magnetima ili bile zaintrigirane njihovim svojstvima.

Izgleda da je ta fascinacija iz detinjstva bila veoma jaka kod istraživača sa SRI Internationalom, koji su koristeći magnete, stvorili novu vrstu primitivnih robota.
Naime oni su na magnete zalepili jednostavna električna kola i našli način da ih na taj način savršeno kontrolišu kao što možete videti u videu. Proces kojim se ovi magneti kontrolišu i kreću je patentiran pod nazivom DM3 (Diamagnetic Micro Manipulation) i omogućava ovim mališanima da se kreću u bilo kom pravcu, čak i po zakrivljenoj površini, brzinom od 3cm u sekundi. Ono što fascinira je preciznost i brzina pokreta ovih napravica, te mogućnost da deluju sinhronizovano, a primene ove tehnologije su neslućene.

Ovo je možda prvi ozbiljan korak ka mikro i nano robotima, koji bi mogli da se iskoriste za niz najrazličitijih zadataka. Na kraju videa vidite kako su naučnici, na vrlo jednostavan način, uspeli da naprave nosač dužine 29 centimetara, koji je bio sposoban da izdrži teret od 2kg.
Možda će praunuci ovih mališana jednog dana pomoći čovečanstvu da napravi nebeski lift i raskine okove Zemljine gravitacije!

 

 

 

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd