fbpx
Skip to main content
Porodilišta

SRPSKI PATENT: Na OVAJ način mogla bi se jednom za svagda sprečiti KRAĐA BEBA!

Foto: Profimedia
Višedecenijske sumnje da se u porodilištima mogu zameniti ili čak iz njih nestati bebe konačno bi mogle biti otklonjene uzimanjem otisaka prsta od bebe i majke.

Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva patentirao je naš mladi naučnik Komnen Lalović, koji je prošle godine za patent dobio nagradu Grada Beograda.

KO NAM KRADE DECU? "Nemoguće je da u jednoj nedelji u Višegradskoj umre 12 beba"

- Otisak prsta formira se prenatalno u sedmom mesecu trudnoće i ne menja se tokom života. Predviđeno je da uređaj ima dva polja za istovremeno skeniranje otiska prsta majke i deteta. Nakon skeniranja generiše se jedinstven ID zapis sa njihovim podacima. Pri izlasku iz porodilišta ponovo se uzima otisak prsta i poredi sa podacima na rođenju - pojašnjava Lalović.

majka i beba
Foto: Profimedia/ilustracija

Sprečila bi se zloupotreba

Na ovaj način se, kako kaže, sprečava bilo kakva zloupotreba, kao i eventualna zamena ili krađa beba u porodilištima.

Lalović kaže da projekat "Sigurno porodilište" podrazumeva izradu uređaja za uzimanje otiska prsta, razvijanje softvera, izradu informacionog sistema, da se ceo sistem implementira u jedno porodilište i da se obuči osoblje koje bi to radilo.

- Ceo taj projekat košta oko 45.000 evra. Ideja je da se implementira u jedno porodilište kako bi se dokazalo da sa ovim uređajem može biti potpuno sigurno, a zatim da se krene u implementaciju u svim porodilištima - rekao je Lalović novinarima u Medija centru.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja da se razgovara o ovom projektu, jer sam ne može da ga finansira. 

Podršku je dobio i od organizacije "Dijalog- mladi sa stavom", koji kažu da će Ministarstvu zdravlja predložiti izmene i dopune seta zakona, kako bi uređaj mogao da se implementira u porodilištima.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Marko's picture

Marko

Ovo bi bio dobar način da se zaustavi krađa beba!

7 | 2
prof Popovic's picture

prof Popovic

Doktoranta Komlena poznajem lično i tvrdim da je veliki stručnjak i istraživač u Srbiji, kojih je 7, 8 ostali su u inostranstvu Patent svakako može rešiti taj veliki problem. Svaka podrška! Bravo!

7 | 2

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd