fbpx
Skip to main content
Carina

Šta smemo da unosimo u Srbiju bez carine?

Foto: Profimedia/ilustracija
Često iz inostranstva stižemo punih ruku, ali šta je to što zaista sme da se unese u Srbiju, a da se pritom ne plati carina?

U skladu sa Konvencijom o carinskim olakšicama u turizmu i našim propisima, putnik u Srbiju slobodno može uneti lični prtljag, lekove za ličnu upotrebu, do 200 cigareta (boks), jedan parfem, litar alkoholnog pića.

Tako su domaći putnici, pored predmeta ličnog prtljaga oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unose iz inostranstva, ako nisu namenjeni preprodaji, do ukupne vrednosti tih predmeta od 100 evra , u dinarskoj protivvrednosti.

Unošenje novca u zemlju je neograničeno, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanja pranja novca i finansiranju terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra na ulazu i na izlazu iz zemlje. Limit za iznošenje deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra.

Carina
Foto: Profimedia

Dva prolaza

Svaki ulaz u zemlju ima dva prolaza:

ZELENI PROLAZ (Nothing to declare) je za putnike koji ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. 
CRVENI PROLAZ (Goods to declare) je za putnike koji imaju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina.
Ukoliko sa stvarima koje je potrebno prijaviti pokušate da prođete na prolazu "bez prijave" možete imati velikih problema, ako vas carinski službenik zaustavi i zatraži da proveri vaš prtljag. Osim carine platićete i kaznu.

(prva.rs)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd