Skip to main content
Kinez

Šta donosi novi Zakon o zapošljavanju stranaca?

Foto: Youtube Printscreen
Novi Zakon o zapošljavanju stranaca predviđa dobijanje više vrsta radnih dozvola za različite tipove angažovanja i detaljno uređuje načine tog angažovanja, u skladu sa trendovima evropskog zakonodavstva, rečeno je danas na seminaru posvećenom Zakonu.

Rukovodilac u Pravnom odeljenju kompanije, koja je organizator seminara KPMG, Marija Milojević, pojasnila je pod kojim uslovima stranci mogu da budu radno angažovani u Srbiji.  

Privremeni boravak može da se odobri strancu koji namerava da u Srbiji boravi duže od 90 dana zbog rada, zapošljavanja, obavljanja privredne i druge profesionalne delatnosti, edukacije, naučno- istraživačkog rada, praktične obuke, učestvovanje u razmeni učenika ili studenata.

Igor Soldatović, iz kompanije KPMG-a, rekao je da je do izmena zakona moralo doći, jer je angažovanje stranaca bilo "dizajnirano" prema starom zakonskom rešenju, koji je važio sa uslove u nekadašnjoj SFRJ. Bilo je bitno da Srbija unapredi zakonodavstvo kako bi se preciznije regulisao način zapošljavanja stranaca, uslovi koje je potrebno ispuniti, pa i da se regulišu izuzeci kako bi se zaštitilo domaće tržiste rada. 

Na skupu je objašnjeno da Zakon predviđa da poslodavac 30 dana ranije obavesti Nacionalni biro za zapošljavanje o svojoj nameri da radno angažuje stranca.

Predstavnici Ministarstva rada rekli su da stranac može da ima više radnih dozvola u istom vremenskom periodu, čime su izjednačeni sa srpskim državljanima.

Zakon o zapošljavanju stranaca Skupština Srbije usvojila je krajem novembra prošle godine, a 4. decembra je stupio na snagu. Ovaj zakon je poslednji put donet 1978. godine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd