Skip to main content
Razvedeni par

ŠTA POSLE RAZVODA: Nastavite dalje i ne plašite se odbijanja!

Foto: Profimedia
Prigrlite život i postanite jača osoba!

Ulazak u romantičnu vezu predstavlja izazov za sve, ali posebno za one koji se oporavljaju od razvoda. Razvijanje novih odnosa za njih može biti prilično zastrašujuće. Izdvojili smo za vas nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da se suočite sa novim mogućnostima.

Pronađite grupu za podršku

Ako imate priliku bilo bi dobro za vas da se povežete sa drugima koji prolaze kroz iste probleme i preživljavaju iste stvari. Naći ćete da je to dragoceno iskustvo i sredstvo koje će vam pomoći da sa obe noge čvrsto na zemlji ponovo istražite svet romantičnih veza. Grupe za podršku nisu za svakoga, ali mnogi im se priključuju da bi pronašli određen nivo bezbednosti i komforta koji će im pomoći da učvrste svoje samopouzdanje.

Razvedeni par
Foto: Profimedia

Provedite neko vreme sami

To će vam omogućiti da budete zadovoljniji sobom. Ako odvojite dovoljno vremena da postanete srećni u sopstvenom društvu, shvatićete da vam nije toliko potrebno da se oslanjate na druge. Možete naučiti da budete "sami, ali ne usamljeni" i to će doneti osećaj stabilnosti kako u vaš život, tako i u svaku buduću romantičnu vezu. Provodeći vreme sami sa sobom naučićete da cenite svoju individualnost, što će uticati na to da vam je druga individua manje potrebna.

Retrospektiva i ozdravljenje

Razvod može biti naporan i bolan. Ponekad je lakše svaliti krivicu na jednu osobu – bilo na bivšeg partnera ili na sebe. Međutim, najčešće bolna istina glasi da ste oboje doprineli vašem odnosu – i pozitivno i negativno. Čak i u nesrećnim slučajevima nasilja od strane bivšeg, možda ćete u jednom trenutku moći da razmotrite da li ste sami omogućili tako nešto i zašto. Ne kažemo da ste "tražili" to što ste dobili, jer žrtva NIKAD nije kriva, ali ćete razmišljanjem o prošlosti moći da otkrijete i naučite koje su to zdrave granice jednog odnosa i moći ćete da izgradite samopouzdanje. Ljudi često imaju probleme koji su zakopani negde u prošlosti, ali ih i dalje povređuju i mešaju se u njihove odnose. Otkrivajući sve o sebi, kao i to na koje ste načine pomogli ili naškodili vezi (i zašto) moći ćete da se pripremite za zdraviju vezu u budućnosti, a tako će i vaše unutrašnje biće postati zdravije.

Ne žurite!

Opšte pravilo glasi da su prosečnoj osobi potrebne četiri godine da se u potpunosti oporavi od razvoda. To znači da biste, ukoliko uskočite u neku novu vezu, u tom periodu i dalje mogli da imate neka bolna razmišljanja o bivšem suprugu. To je u redu, to je normalno, samo polako! Ako niste spremni za kompletnu vezu, ciljajte na to da stvari teku svojim tokom, polako, ili se vratite korak nazad. Ništa nije loše u tome što ćete sačekati da budete spremni za nove odnose. Naprotiv – baš žurba može da učini da se osećate zarobljeno ili uplašeno, što može da pojača strah od napuštanja protiv kog se borite. Takođe, požurivanje i naglo uletanje u vezu može dovesti do donošenja iznenadnih emocionalnih odluka. Zapamtite da treba da uživate u laganom upoznavanju jedno drugog.

Izgradite samopoštovanje

Fokusirajte se na to da volite sebe i da razumete da o vašoj vrednosti ne odlučuje niko drugi. Ona je urođena i lepa i ne bledi samo zbog toga što neko nije umeo da je prepozna. Radite na jačanju samopouzdanja pre, za vreme i posle građenja nove veze.

Razvedeni par
Foto: Profimedia

Shvatite odakle potiče vaš strah

Nisu svi strahovi besmisleni. Ako ste izgubili duboku vezu sa drugom osobom, logično je da se brinete da ćete izgubiti i drugu vezu. Dok radite na otkrivanju korena tog straha, sasvim je u redu da strah priznate i da o tome razgovarate sa budućim partnerom. Dok neki mogu da se uplaše baš tog straha, drugi će razumeti i pružiće vam podršku. Naučite da prihvatate to gde se nalazite, dok istovremeno nastavljate oporavak. Ako jačate samopouzdanje i ostajete iskreni sami prema sebi, neuspeli pokušaj veze sa nekim novim neće za vas predstavljati okončanje radosti. To će samo biti još jedna šansa da volite sebe umesto nekog drugog. Još jedna šansa da odrastete.

Fokusirajte se na komunikaciju

Ako ste u stanju da razvijete zdravu komunikaciju, onda ste u stanju da razvijete i zdrav odnos – kako sa drugima tako i sami sa sobom. To će vam pomoći da razgovarate o problemima, smejete se, istražite novitete – da se razvijete kao osoba i da postanete stabilniji. Više stabilnosti – manji strah od veza.

Zabavite se!

Isprobajte nove stvari, ostanite aktivni, pozabavite se nekim hobijem, upišite se na kurs, RADITE BILO ŠTA! Baveći se koječime, shvatićete da je za život potrebno da ZAISTA budete živi, a ne samo da dišete. Veze bi trebalo da poboljšaju vaš život, a da bi mogle da ga poboljšaju potrebno je da ga najpre imate. To znači da treba da delite svoj život sa drugima, kao i da drugi treba da dele svoje živote sa vama. Otkrivajući nove strasti i hobije postaćete manje zavisni od drugih.

Prihvatite da "zauvek" možda nije bio vaš slučaj, ali samootkriće može biti

Svaki neuspeli pokušaj romantične veze zapravo može biti jedna od najboljih priča o uspešnom otkrivanju toga šta volite i šta ne volite, šta želite i šta ne želite. Ne dozvolite da vas strah od toga šta se može desiti spreči da proživite neke od najlepših delova života. Nepoznate stvari čine da se osetimo živima, zar ne? Teška vremena su najbolja iskustva za učenje. Budite hrabri, budite srećni i pustite da se stvari dešavaju. Život je kratak. Povređeni ste i za oporavak je potrebno vreme. Uživajte u trenucima i budite dovoljno jaki da nastavite dalje.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Grmljavina
18 Beograd