fbpx
Skip to main content
Frank Valter Štajnmajer

ŠTAJNMAJER PRETI: Zemlje koje se protive kvotama biće preglasane

Foto: Profimedia
Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer najavio je danas mogućnost da zemlje, koje se protive kvotama za raspodelu izbeglica na sve članice, budu preglasane.

"Ne može biti da Nemačka, Austrija, Švedska i Italija same nose teret migranata", ocenio je Štajnmajer za nemački dnevnik "Pasauer Noje Prese".

Ocenjujući da je aktuelna izbeglička kriza najveća od Drugog svetskog rata, on je istakao da ako ne bude drugog puta, onda treba da se ozbiljno razmisli o korišćenju instrumenta većinskog glasanja.

Zemlje članice EU uobičajeno imaju za cilj da odluke donose komporomisom, ali postoji i instrument nadglasavanje većinnom, koja predviđa da su odluke za koje glasa 55 odsto država koje predstavljaju 65 odsto stanovništva EU obavezujuće.

Više istočnoevropskih zemalja, kao što su Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka odbijaju prihvatanje kvota i podele tereta izbeglica na sve članice EU.

Na Samitu EU, koji ja vanredno zakazan za naredni četvrtak u Briselu, trebalo bi da se bavi kvotama.

Austrija i Nemačka zatražile su hitan vanredni Samit EU, koji bi se bavio isljučivo izbegličkom krizom, kako bi te dve zemlje, koje su suočene sa ogromnim brojem imigranata izdejstvovale fer raspodelu tereta izbeglica.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd