fbpx
Skip to main content
prezentacija projekta

Naselje Mala utrina posle 50 godina dobija kanalizaciju

Foto: Grad Beograd
Gradski menadžer Goran Vesić, član Gradskog veća Dragomir Petronijević i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić predstavili su stanovnicima naselja Mala utrina projekat kanalizacione mreže koja će početi da se gradi tokom naredne nedelje.

Predstavljanju projekta u opštinskoj sali prisustvovali su i Svetozar Veselinović, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, Branislav Popović, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i predstavnik izvođača radova.

Goran Vesić je istakao da je ovaj projekat još jedan od onih kojima se rešava problem infrastrukture u prigradskim naseljima.

– Na ovaj način će 300 domaćinstava dobiti kanalizaciju i taj problem smo uspeli da rešimo zahvaljujući dobroj saradnji sa Direkcijom i „Vodovodom”. Nastavićemo da sprovodimo slične projekte i u drugim opštinama, Barajevu, Lazarevcu, Obrenovcu i drugim i verujem da ćemo tako uspeti da uradimo dosta toga. Poslednjih godinu i po dana mnogo ulažemo u prigradska naselja jer su ona dugo vremena bila zapostavljena. Za nas ne postoje delovi grada prvog i drugog reda što ne znači da će centar grada biti zapostavljen, ali mora se priznati da je sramota da u 21. veku moramo da slavimo zato što neko tek sada dobija vodu ili kanalizaciju. Takvu situaciju smo zatekli, nastojimo da je rešimo, i budemo li ovako uporni u jednom trenutku ćemo problem potpuno i rešiti – istakao je Vesić.

predstavljanje projekta
Foto: Grad Beograd

Rok za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Mala utrina je 180 dana, a dužinom od tri kilometra ovom mrežom biće povezano više od 300 domaćinstava. Vrednost radova iznosi 40.850.000 dinara.

On je istovremeno najavio i da će sledeće godine biti uspostavljeno javno-privatno partnerstvo koje će obuhvatiti pet fabrika otpadnih voda i izradu kompletne nedostajuće kanalizacije.

– Takav vid partnerstva biće vredan od 500 do 700 miliona evra i time će Beograd trajno i zauvek rešiti problem kanalizacije. Do tada, moramo stvari da rešavamo parcijalno i tako olakšavamo život sugrađanima. Sada imamo preko stotinu kanalizacionih izliva u reku Savu i još 136 u Dunav što je nedopustivo. Dakle, istovremeno sa velikim, radimo i manje projekte poput ovog i verujem da ćemo zajedno uspeti da rešimo ovaj veliki problem za Grad Beograd – istakao je Vesić, podsetivši da u ovom trenutku trećina Beograda nema uređenu kanalizacionu mrežu.

predstavljanje projekta
Foto: Grad Beograd

Dragomir Petronijević, član Gradskog veća istakao je da je izgradnja kanalizacije još jedno od obećanja koje je ispunjeno stanovnicima Voždovca.

– Mnogo stvari je ovde obećavano tokom proteklih 20 godina, a mi smo počeli da sprovodimo sve što smo obećali i Grad Beograd sada ima sjajnu saradnju sa opštinom Voždovac. Važna nam je direktna komunikacija sa građanima, jer razgovarajući sa njima u mesnim zajednicama dolazimo do zajedničkih rešenja. Mi smo plaćeni da budemo servis građana, i želimo da učinimo boljim život naših sugrađana. Nama nije važno gde se ko nalazi već želimo da prema svima imamo isti odnos, jer smo svi mi stanovnici Beograda – rekao je Petronijević. 

Aleksandar Savić, predsednik opštine Voždovac rekao je da je realizacija ovog projekta rezultat veoma dobre saradnje grada, opštine i građana i najavio gradnju za iduću nedelju.

– Svi projekti i dozvole su dobijeni i odobreni, sredstva su obezbeđena i radovi mogu da počnu. U narednom periodu radićemo i na realizaciji Jelazovačkog kolektora koji treba da prikuplja vodu iz Jajinaca, sela Rakovica, dela Kumodraža i dela opštine Rakovica. Nastavljamo i sa projektom izgradnje doma zdravlja za podavalski deo, čime ćemo znatno podići kvalitet života svih stanovnika ovog dela grada – rekao je Savić, zahvalivši se Gradu Beogradu i njegovim preduzećima na dobroj saradnji u realizaciji dosadašnjih projekata.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd