fbpx
Skip to main content
Dragan Stevanović

Stevanović: Veća kontrola i odgovornost čelnika JP

Foto: Youtube Printscreen
BEOGRAD - Sva rukovodstva javnih preduzeća koja se ne budu pridržavala uputstava o radu dobijenih od Ministarstva privrede biće pozivana na odgovornost, izjavio je državni sekretar ovog resora u vladi Dragan Stevanović.

Ukoliko bude utvrđeno da je reč o političkoj odgovornosti takvi će rukovodioci biti razrešeni, a ako bude utvrđen neki drugi oblik odgovornosti, za to će biti nadležni drugi državni organi, od policije do pravosuđa, rekao je Stevanović.

Pojasnio je da se čelnici javnih preduzeća moraju pridržavati ne samo uputstva koje je Vlada Srbije usvojila 14. novembra a koje sadrži 19 pravila ponašanja, već i Zakona o javnim preduzećima.

Ministarstvo privrede predvidelo je određene oblike kontrole, odnosno mogućnost da inspekcije uđu u svako javno preduzeće ili privredno društvo koje kontroliše država i da analizira njihovo poslovanje u skladu sa programom koji je utvrđen za tu godinu, objasnio je.

Sva javna preduzeća će, prema njegovim rečima imati obavezu da kvartalno izveštavaju ministarstvo o ostvarenim rezultatima, pa će samim tim moći da se prati u kojoj meri ona sprovode ono što je na početku godine dogovoreno. Inače, uputstva poslata na adrese svih javnih preudzeća obavezuju njihova rukovodstva da na najmanju moguću meru svedu rashode za reprezentzacije, donacije, sponzorstava i sve ono što je u domenu diskrecionih prava.

Stevanović je ocenio da bi prvi rezultati u radu javnih preduzeća po novim pravilima trebalo da se očekuju već u prvom kvartalu naredne godine, ali da bi bilo neozbiljno računati da javna preduzeća u sledećoj godini mogu sve probleme da reše kroz ovu vrstu kontrole.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd