fbpx
Skip to main content
Hodnik bolnice

STIGLI REZULTATI: Zna se čime su zaražena deca iz sarajevskih vrtića

Foto: Profimedia/ilustracija
SARAJEVO - Prvi rezultari analiza Službe za makrobiologiju ukazuju da su deca iz sarajevskih vrtića zaražena salmonelom, kako se u prvi mah i pretrpostavljalo, potvrdila je lokalnim medijima portparol Klinickog centra Univerziteta u Sarajevu Azra Dedajić.

Prema najnovijim informacijama, na Klinici za ifektologiju pregledano je 121 dete za koje se pretpostavljalo da su otrovana hranom, a 35 je do sada hospitalizovano sa simptomima povišene telesne temperature, dijarejom i povraćnjem.

"Broj se smanjuje i očekuje se da neće biti povećanog priliva pacijenata, s obzirom da inkubacija traje 72 sata", precizirala je Dedajić za portal "Dnevnog avaza" i dodala da će prve preliminarne rezultate nalaza stolice klinika imati sutra u toku dana.

Kako tvrde iz klinike, stanje dece je stabilno i podsećaju da su se prve tegobe kod dece pojavile u ponedeljak, nakon što su za ručak jeli testeninu s pavlakom i jajima.

"Hospitalizovani su rehidrirani...teži slučajevi su zadržani i stabilizuju se, a to će potrajati od tri do pet dana", navela je šef klinike Nada Kulender Ćimić.

Potvrđeno je da su deca koja su primljena na kliniku iz četiri od ukupno 29 vrtića javne ustanove "Deca Sarajeva", odnosno da se radi o vrtićima "Leptirić", "Mašnica", "Skenderija" i "Lastavica" koji se nalaze na različitim gradskim lokacijama.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove objavila je prethodno saopštenjee u kojem navodi da je higijensko-sanitarno stanje centralne kuhinje, u momentu izvršene kontrole, zadovoljavalo zakonom propisane uslove, da svi zaposleni imaju uredne sanitarne knjižice i da se u objektima redovno vrše dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija. 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd