fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

STIGLO POJAČANJE IZ RUSIJE: Vučić na aerodromu prisustvovao primopredaji helikoptera (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje primopredaji dva vojno-transportna helikoptera Mi-17V-5 iz Ruske Federacije.

Mandatar za sastav nove vlade odgovarajući na pitanja novinara na primopredaji helikoptera koje je Srbija kupila od Rusije osvrnuo se i na proteste održane na Savamali. Više o tome pročitajte KLIKOM OVDE!

"Ponosan sam na vojsku Srbije"

- Želim da se zahvalim svim pripadnicima vojske Srbije i kažem da sam presrećan zbog njihove reakcije. Želim da se zahvalim i Jugoimport SDPR i ministarstvu odbrane koji su nam omogućili da posle 36 godina dobijemo nove helikoptere - rekao je Vučić.

Premijer je naveo da će se Srbija truditi da popravi položaj naše vojske već krajem godine.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Veoma su skupa ova transporta sredstva, ali je nama veoma važno jer ovako imamo mnogo manje probleme. Veoma sam ponosan na ove momke jer posle 36 godina dobili su nove helikoptere. Videćemo da pred kraj godine popravimo položaj naše vojske – kazao je premijer.

Što se tiče borbene avijacije, Vučić je istakao da tu postoje problemi sa rezervnim delovima ali da će se situacija unaprediti.

- U svakom slučaju, vojska Srbije biće sve opremljenija - siguran je premijer.

- U ovakvim savremenim okolnostima moramo voditi računa o bezbednosti naše zemlje. Mi vodimo miroljubivu politiku, ali moramo biti spremni u svakom trenutku da sačuvamo našu zemlju – rekao je Vučić i dodao da će 1. i 4. jula helikopteri imati prve probne letove.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je zahvalio i ruskoj avijaciji na isporuci helikoptera koja je omogućena dva meseca ranije i istakao kako je napravljen izuzetno dobar posao. Vučić se osvrnuo i na stanje u regionu i rekao kako je sinoć prvi put imao pozive od svojih prijatelja koji su mu zamerili što nije imao oštriju reakciju povodom Srebrenice.

- Pokušao sam da sa njima razgovaram, da im objasnim da nije naša slabost u tome što ne odgovaramo na tuđe ružne gestove, nekada i nepristojne, nekada i na primitivne napade iz pojedinih sredina u regionu, već je u tome naša snaga - rekao je premijer i istakao da je Srbiji potrebna stabilnost, kako bismo obezbedili veći rast i napredak.

10.12 - Na primopredaji pored premijera Srbije prisustvuju ministar Nikola Selakovi i ministar Nebojša Stefanović koji u pratnji pripadnika vojske Srbije obilaze letelice.

Dva transportna helikoptera Mi-17, kupljena od Rusije za Vojsku Srbije sletela su na Beogradski aerodrom u noći između ponedeljka i utorka.

avion
Foto: Srbija Danas

Dva helikoptera koje je Srbija kupila od Rusije, prve su letelice koje je naša država kupila za potrebe vojske u poslednjih 29 godina, kada su, od tadašnjeg SSSR-a kupljeni protivpodmornički helikopteri Ka-28, koji više nisu u upotrebi. Transportni helikopteri koje koristi Vojska Srbije još su stariji. Helikopteri Mi-8, koji su još u upotrebi, stari su čak 36 godina.

helikopter
Foto: Srbija Danas

PONIŽAVA ZEMLJU I NA VIDOVDAN: Jelena Milić organizuje NATO skup na sveti srpski praznik

Helikopter Mi-17 ima nosivost od 4.500 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 262 kilometara na čas. Može da ponese 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika. Dužine 18,6 metara i visine 4,7 metara, maksimalna težina pri poletanju mu je 13.000 kilograma.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-3 Beograd