Skip to main content
 • Read more Ivan Ergić Društvo

  "Ne žele da rađaju, već šire noge da dobiju Gučijevu torbicu" Skandalozna PESMA u Srbiji, ali autor IMA OBJAŠNJENJE

 • Read more Gradac Zanimljivosti

  Ovo brdo kod Kruševca je bilo TURSKI GRAD, ima dve PEĆINE - slediće vas njihova TAJNA (FOTO)

 • Read more Mirka i Marijana VIP

  Voditeljka PODRŽALA Mirku Vasiljević - ONA JE DAMA, A VI NASTAVITE DA KOKODAČETE! (FOTO)

 • Read more David Dragojević, Ana Dragojević Zadruga

  DAVID I ANA GOLI POD TUŠEM! David je ovim potezom RASPAMETIO! (VIDEO)

 • Read more Đanluiđi Bufon Fudbal

  VELIKI POVRATAK: Bufon ponovo u Juventusu, evo šta će RADITI! (FOTO)

 • Read more Šri Lanka Svet

  Britanci upozoravaju: "Ne putuje u Šri Lanku, novi napadi su izvesni!"

 • Read more Milo Đukanović Region

  Milova MAFIJAŠKA HOBOTNICA: Kredibilne optužbe - VRH CRNE GORE postaje KOKAINSKI KARTEL (VIDEO)

Stiv Džobs

Evo zašto Stiv Džobs NIJE DOZVOLJAVAO svojoj deci da koriste Ajped

Foto: Profimedia
"Zamišljao sam Džobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osetljivi na dodir, a trpezarijski sto sačinjen od Ajpeda",rekao je novinar "Njujork Tajmsa" Nik Bilton koji je i obelodanio da Džobsova deca ne koriste Ajped.

Stiv Džobs koji važi za za evanđelistu digitalnog doba je, verovali ili ne, u svom domu zabranjivao korišćenje tehnologije, pa čak i svog najčuvenijeg proizvoda-Ajpeda.

Kada je Bilton prilikom jednog intervjua pitao Džobsa: "Tvoja deca verovatno obožavaju Ajped?" bio je krajnje iznenađen kada je čuo da ona nikada nisu koristila taj uređaj. Džobs i njegova supruga su u kući određivali kada i koliko deca smeju da koriste tehnologiju.

Bilton navodi kako je spremajući se za intervju zamišljao Džobsov dom kao štreberski raj: tač-skrin ekrani umesto zidova, a sto sastavljen od Ajpeda. Međutim, kada je stigao u rezidenciju zatekao je potpuno drugačiji prizor. Članovi porodice Džobs su više voleli da sede za stolom i razgovaraju jedni sa drugima. Obično su raspravljali o pročitanim knjigama i pretresali istoriju.

Ovako čuveni IT stručnjaci svojoj deci određuju pravila upotrebe uređaja

Deca do 10 godina najpodložnija su štetnom uticaju tehnologije i najlakše razvijaju zavisnost od iste, tako da im u tom periodu ne treba dozvoljavati da koriste nikakve naprava, pogotovu tokom radne nedelje. Vikendom mogu da koriste kompjutere, telefone i tablete između pola sata i dva sata.

Deca uzrasta 10 do 14 godina mogu u toku radne nedelje da koriste kompjutere ali samo za izradu domaćih zadataka.

Kada su "pametni" telefoni u pitanju, većina stručnjaka za tehnologiju ne daje ih deci pre napunjenih četrnaest godina.

Postoje i oni koji prave razliku između "konzumerističkog" i "korisnog" načina korišćenja, kao i oni koji osluškuju realne potrebe svoje dece i dozvoljavaju im da koriste tehnologiju u skladu sa potrebama u obrazovanju.

Međutim, univerzalno pravilo kojeg se pridržavaju svi IT stručnjaci je:

Nema nikakvih ekrana u dečijoj sobi. Nikada! Tačka.

Porodica Džobs nije izuzetak. Naime ovaj trend je naročito popularan kod IT stručnjaka.

U Silicijumskoj dolini je trend među zaposlenima u IT sektoru i inženjerima da svoju decu štite od lošeg uticaja tehnologije. Najčešće ih šalju u škole u kojima je upotreba tehnologije najstrože zabranjena, kao što je, na primer, škola Valdorf.

Bilton kaže da je upoznao mnoge direktore IT kompanija koji su potvrdili da svojoj deci ograničavaju korišćenje tehnoloških naprava. Najčešće potpuno zabranjuju njihovu upotrebu tokom radne sedmice, dok dozvoljavaju korišćenje vikendom ali u izuzetno "malim dozama".

Najbolji primer je bivši urednik magazina "Vajrd" i direktor kompanije 3D Robotiks, Kris Anderson koji je otac petoro dece. On je u intervjuu objasnio zašto decu drži podalje od tehničkih naprava: "Naša deca se bune i optužuju nas da smo previše zabrinuti zbog tehnologije i žale se da njihovi vršnjaci nemaju takva ograničenja... Ali mi ostajemo pri svome jer smo itekako upoznati sa opasnostima od tehnologije. Video sam takve stvari lično, i ne želim da se to desi mojoj deci"

Slično razmišlja i osnivač Tvitera, Juan Vilijems koji kaže da njegova dva dečaka imaju na stotine knjiga koje mogu da čitaju kad god požele.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd