fbpx
Skip to main content
papamobil, papa Franja

STRAHUJU ZA PAPU: Potencijalna žrtva Islamske države?

Foto: Profimedia
Pripadnici ekstremističke Islamske države žele da ubiju papu Franju, upozorio je irački ambasador u Vatikanu, uoči posete poglavara Rimokatoličke crkve Albaniji za vikend.

Irački ambasador Habib Al Sadr je rekao da su "pretnje protiv pape verodostojne" i da su pripadnici Islamske države jasno stavili do znanja da žele da ubiju papu.

"Mislim da bi oni mogli da pokušaju da ga ubiju tokom neke od njegovih putovanja u inostranstvo, ili čak u Rimu", istakao je Sadr u izjavi za italijanski list "Nacione", dodajući da među pripadnicima Islamističke države ima i Kanađana, Amerikanaca, Britanaca, Italijana.

Džihadisti Islamske države su prethodnih nedelja najavljivali da žele da prošire svoj kalifat do Rima i da postave crnu zastavu na bazilici Svetog Petra, preneo je britanski Telegraf.

Vatikan je juče saopštio da neće preduzeti dodatne mere bezbednosti prilikom posete pape Franje (77) Albaniji za vikend, uprkos strahovanjima da bi muslimanski ekstremisti, koji su prošli obuku u Iraku i Siriji i vratili se u domovinu, mogli da predstavljaju pretnju.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio da će papa koristiti isto vozilo sa otvorenim krovom da bi pozdravio Albance u nedelju.

I zvaničnici Vatikana zaduženi za bezbednost su "mirni" uoči te papine posete, koja će trajati 11 sati, rekao je Lombardi.

Papa Franja
Foto: Profimedia

 

Papa Franja je rekao da želi da poseti Albaniju da bi skrenuo pažnju na obnovu hrišćanstva, koje je brutalno zbrisano tokom komunističke vladavine, kao i da bi ukazao da sada katolici, pravoslavci i muslimani zajedno vode zemlju, prenela je agencija AP.

Italijanski mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da se albanska policija obratila Interpolu i prenela zabrinutost da su se muslimanski ekstremisti, koji su bili obučavani u Iraku i Siriji, vratili u zemlju i da bi mogli da predstavljaju opasnost za papu.

Lombardi je rekao da, iako postoji opšta zabrinutost zbog pretnje koju predstavlja Islamska država, ne postoje posebne pretnje ili rizici koji bi uticali na promenu plana posete.

Papa planira da krajem novembra poseti i Tursku.

Agencija AP je podsetila da je Enver Hodža 1967. godine proglasio Albaniju prvom ateističkom zemljom na svetu i da su mnogi katolici bili ubijeni, mučeni, pritvarani ili slati u radne logore.

Tokom posete Albaniji, papa će održati misu na Trgu Majke Tereze. Papa Jovan Pavle II je Albaniju posetio 1993. godine, dodao je AP.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd