fbpx
Skip to main content
MIroslav Mišković

Štrajk advokata: Da li igraju kako Mišković svira?

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Štrajk advokata u Srbiji traje više od dve nedelje i po svoj prilici neće prestati do četvrtka 8. oktobra kada je zakazano novo ročište u procesu protiv srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, zbog čega će suđenje biti sigurno još jednom odloženo.

Čini se već sumnjivim to da advokati stupaju u štrajk kad god se približi termin Miškovićevog suđenja. Na pitanje da li je moguće da moćnici utiču na štrajk advokata i tako izvuku ličnu korist, čelnici advokatskih komora tvrde da to nije tačno. 

Slobodan Šoškić predsednik Advokatske komore Beograda koja je prva počela štrajk kaže da su priče o izrežiranoj obustavi rada budalaštine.

"Kakav Miroslav Mišković! Ovo nije politički obračun sa državom, već pokušaj da se skrene pažnja na poštovanje ustavnosti i zakonitosti. Obustava rada ima isključivo veze sa odlukom advokata da protestvuju zbog neustavnih i nezakonitih poteza države", rekao je on.

Sudijski čekić
Foto: Profimedia

Upitan kad će štrajk prestati i da li će to biti pre 8. oktobra on kaže da će sve biti prekinuto kada ministar Selaković bude razgovarao sa advokatima i prihvatio predloge ili kada Ustavni sud odluči da li su odluke države ustavne, piše "Informer".

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević tvrdi da ne štrajkuju zbog interesa tajkuna.

"Odgovorno tvrdim da obustava rada nema veze s Miškovićem ili bilo kim drugim, niti je reč o političkoj stvari. Pa ne može on da utiče na 8.500 advokata i da ih sve plati za obustavu rada. S druge strane, možda je finansirao sve one koji sad optužuju advokate", kaže Đorđević.

Specijalni sud
Foto: Profimedia

On nije hteo da odgovori na pitanje da li tajkuni možda mogu da utiču na 13 članova UO Advokatske komore koji odlučuju o štrajku i čije odluke obavezuju sve advokate u zemlji.

Analitičar Tomislav Kresović tvrdi da postoji deo advokatskog lobija koji brani "velike igrače" i kojima odgovara opstrukcija i štrajk.

"Dok većina advokata radi za manje klijente i zaista se bori za esnafska prava, jedan manji deo, takozvani "đavolji advokati", zastupaju moćne ljude i firme koje koji ih enormno plaćaju. To znači da moćni ljudi u Srbiji očigledno i dalje mogu da utiču na sve, a štrajk advokata blokira sudsku vlast i uvodi neku vrstu "vanrednog stanja" u zemlji", zaključuje Kresović.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd