fbpx
Skip to main content
Savo Štrbac

ŠTRBAC O HAPŠENJU GENERALA ĐUKIĆA: Hrvatska ima još 1.577 poternica za Srbima!

Foto: mc.rs
Direktor dokumentacionog informacionog centra Veritas Savo Štrbac kaže Srbiju Danas da se na optužnicama koje nam je dostavila Hrvatska nalazi još 1.577 lica.

“Na zadnjem spisku koji je rezmenjen 2013. godine koji se zove 'Spisak procesuiranih lica za ratne zločine pod hrvatskim pravosuđem', koji Hrvatska povremeno dostavlja Srbiji na spisku se nalazi tačno 1.577 lica procesuiranih za ratne zločine. To su lica u aktivnom statusu“, kaže Štrbac.

Prema njegovim rečima taj spisak se konstantno menja što zbog dodavanja, što zbog oslobađanja od optužnica.

“Prema pravilima Interpola, poternica koja im se dostavi od članica stoji kod njih pet godina i ako se nakon pet godina ne reaktivira oni je skidaju. Sve članice Interpola imaju svoje nacionalne biroe Interpola, kako i Srbija tako i Hrvatska. I ti nacionalni biroi po automatizmu vraćaju sve one poternice koje su raspisali ranijih godina“, objašnjava on.

Na pitanje da li je poternica po kojoj je uhapšen Đukić nova, Štrbac objašnjava da se on nalazio na staroj poternici.

“Koliko je nama u Veritasu poznato, ovo je jedna stara optužnica. Istraga protiv Đukića je pokrenuta još '93. Sve je po starom, a optužnica protiv Đukića podignuta je '95 godine.

Podsetimo, Đukić je bio komandant 221. motorizovane brigade kninskog korpusa JNA, tada je optužen za rušenje brane Peruća, a optužnicom su još obuhvaćeni generali Ratko Mladić i Mile Novaković, kao i major Milan Korica.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd