fbpx
Skip to main content
Stripom kroz Veliki rat

Stripom kroz Veliki rat

Foto: Facebook
Izložbom stripa "Prokleti rat" francuskog autora Žaka Tardija sinoć je u Francuskom institutu, na nekonvencionalan način, obeleženo 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Pored Tardijevih stripova, prikazane su i "Linije fronta", stripovi iz zajedničkog francusko-srpskog strip izdanja sa delima francuskih i srpskih autora.

Stripom kroz Veliki rat
Foto: Facebook

Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro izrazila je zadovoljstvo što beogradska publika ima priliku da vidi upečatljive kadrove iz svakodnevice Prvog svetskog rata iz opusa Tardija, majstora savremenog stripa.

Ona je podsetila da Tardi, vrsni francuski strip autor nije nepoznanica domaćoj publici pošto i Srbija i Francuska dele istu strast prema devetoj umetnosti.

"Tardija, proslavljenog crtača, jednoglasno su podržali istoričari zbog preciznosti u njegovom delu, a kao i mnogi, on je bio fasciniran temom Velikog rata, njegovom zastrašujućom rasprostranjenošću, slici i prilici ljudskog ludila", rekla je francuska ambasadorka.

Moro je objasnila da Tardi prikazuje rat očima običnog čoveka, da se njegovi junaci plaše, da im je hladno i da su daleko od stereotipnih heroja koji se inače sreću u stripu.

Strip album "Prokleti rat" objavila je 2009. godine izdavačka kuća Castermann i doživeo je veliki uspeh u Francuskoj i Evropi. Plod je saradnje između crtača Žaka Tardija i scenariste Žan-Pjer Vernea, istoričara stručnjaka za Prvi svetski rat.

Ambicija Tardija nije da predstavi taj rat kao veličanstveni trenutak istorije. Naprotiv, njegovo delo posmatra rat kao apsurdnu klanicu, viđenu očima običnog mladića koji u njemu učestvuje.

To njegovo delo izazvalo je brojne rasprave u Francuskoj i Evropi zbog pomenutog načina gledanja na svetski konflikt. Radi se o pravom remek-delu devete umetnosti, naveli su iz Francuskog instituta.

Žak Tardi (1946), strip autor i crtač, proslavio se serijalima "Adela Blansek“, "Krik naroda“, "Nestor Burma“, kao i po radu okrenutom ka Prvom svetskom ratu.

Godine 1985. dobio je veliku nagradu na Festivalu u Angulemu, a 2011. godine dve američke Ajzner nagrade. Serija o Adeli poslužila je 2010. godine kao podloga za istoimeni film Lika Besona.

Predstavio se ove godine velikom izložbom na Festivalu stripa u Angulemu. Bavi se takođe ilustracijama knjiga.

Izložba će u Beogradu biti otvorena do 6. decembra, a zatim će biti predstavljena u Novom Sadu i Nišu.

Album izdanje "Linije fronta" koji su objavili Francuski institut u Srbiji i izdavačka kuća System Comics biće predstavljeno sutra.

Urednik "System Comicsa" je večeras istakao da je taj album nešto najlepše što su do sada uradili, da su na tom projektu radili godinu dana i da je baš taj album najvažniji, pošto je prvi u nizu od serije albuma koju planiraju.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd