fbpx
Skip to main content
četkica i pasta za zube

Stvari koje ne treba da delite sa drugima

Foto: Profimedia
Sprečite prenos bakterija i moguće infekcije.

Neke stvari ne treba da delite sa drugima. Stvari koje dolaze u dodir sa osetljivim delovima tela treba da budu samo vaše jer u suprotnom lako bi mogle da se prenesu bakterije.

Sapun

pranje ruku sapunom i vodom
Foto: Profimedia

Iako postoji verovanje da se sapun sam čisti i dezinfikuje, naučnici ipak savetuju da to bude samo vaše sredstvo za higijenu jer se preko njega mogu preneti bakterije. 

Četke, šeširi, kape i kacige

Stvari koje dolaze u dodir sa vašom glavom i licem ne treba da delite sa drugim ljudima, tu spadaju i jastuk i posteljina jer je to zdravo i higijenski.

Antiprespirant

Iako sprečavaju znojenje i neutrališu loš miris, antiprespiranti ne ubijaju bakterije. Roll-on prespirante baš zato ne treba deliti sa drugim ljudima, a treba da zapamtite da je područje oko pazuha veoma osetljivo.

Pribor za nokte

Grickalice i makaze, pa čak i same lakove za nokte, nije preporučljivo deliti sa drugim ljudima. Na takvim objektima bakterije se lako sakupljaju, a infekcije se brzo šire.

Šminka

Bilo da je reč o puderu, maskari, kreonu, rumenilu ili ružu, ništa od šminke ne treba deliti sa drugim ljudima. Svi ti proizvodi idu na lice, a koža je izuzetno osetljiva.

Četkica za zube

Verovatno se kod većine ljudi ovo podrazumeva i nije potrebno posebno naglašavati ovu stavku iz očiglednih razloga, navodi se na portalu stetoskop.info.

Minđuše i slušalice

Uši su jako osetljive, a minđuše i slušalice sakupljaju neke potencijalno opasne bakterije. Minđušama se može lako ubosti, probiti kožu i pustiti krv, a onda se bakterije izuzetno lako prenose. Gledajte da minđuše i slušalice čuvate samo za sebe.

Vremenska prognoza
Light snow
-0 Beograd