Skip to main content
sunčanje pored bazena

SUNCE KAO NEPRIJATELJ: Evo šta da uradite ako vas uhvati sunčanica!

Foto: Profimedia
Dobro znamo da se treba sklanjati sa jakog sunca, ali je korisno znati šta učiniti u slučaju da do sunčanice ipak dođe.

Sunčanica je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje izlaganjem glave, posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote. Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica i temperatura tela iznad 38.9 stepeni. Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je nesvestica i grčevi u listovima.

Prvo što treba da uradite jeste da se istuširate umereno hladnom vodom. Na zadnji deo vrata, prepone i /ili pazuh stavite mokar peškir ili krpu. Nikako nemojte koristiti alkohol jer to može imati suprotan efekat.

devojka upija sunce
Foto: Profimedia

Ukoliko osećate da vas hvata nesvest, lezite na levi bok i savijte levu nogu ka vama. Kako biste nadoknadili tečnost, uzmite zasoljenu vodu, 1 kašičica soli na decilitar vode, i umereno pijte. Nemojte stvarati sebi dodatnu nervozu, mirno i duboko dišite. Ako imate nekoga u blizini, bilo bi dobro da vam izmasira mišiće, kako bi se pospešila cirkulacija krvi.

Ne smete uzimati lekove na svoju ruku, jer bi to moglo da pogorša stanje, a ako vam ne bude bolje nakon svega što ste primenili, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd