fbpx
Skip to main content
DS

Šutanovac kritikovao novi zakon o oružju

Foto: Beta
Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je danas da je Srbiji neophodan valjan zakon o oružju i municiji, ali da predlog novih propisa, o kojem su poslanici danas počeli raspravu, neće doprineti boljoj bezbednosti građana.

Poslanik demokrata je istakao da je zakon neophodan da bi se popravile bezbednosne prilike u zemlji, ali svakako ne i dovoljan. Šutanovac je zamerio i to što zakon ne predviđa dovoljno ozbiljnu proceduru za utvrđivanje porekla oružja.

On je najavio da će DS taj zakon, ipak, podržati, ako budu prihvaćene neke primedbe i amandmani.

Obrazlažući zakonski predlog pred poslanicima ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je danas rekao da država nema adekvatnu evidenciju kada je reč o ilegalnom oružju i da se procenjuje da je u opticaju između 200.000 i 900.000 komada.

Ministar je ocenio da ta statistika zahteva planske mere i dodao da su se u praksi mere legalizacije oružja pokazale kao najefikasnije.

Aleksandar Čotrić iz poslaničke grupe SPO-DHSS pohvalio je ministra policije i sve koji su učestvovali u izradi Zakona o oružju i municiji.

- Mi ćemo da podržimo ovaj zakon zato što će njime biti stvorene olakšice za sve kojima je oružje zaista potrebno, koji ga upotrebljavaju savesno. Tako će biti omogućen, što je dobro rešenje, povlašćen status registrovanim sportskim strelcima i kolekcionarima - rekao je Čotrić.

Ministar policije je rekao da će dokumenti za nošenje oružja biti biometrijski i da će oni koji poseduju više komada oružja imati samo jednu dozvolu iz koje će se videti koje sve oružje poseduje.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd