Skip to main content
Audi R8 V10

SVE ŠTO VAS ZANIMA: Audi R8 - do gole kože (FOTO/VIDEO)

Foto: newspress.co.uk
Detaljan prikaz aždaje koju ćete uskori gledati na Ženevskom sajmu automobila.

Već je debitovao iako - nije. Dok čekamo predstavljanje uživo, na internetu se o njemu zna praktično sve. Šta ti je nezaustavljiva sloboda traganja za saznanjem.

Prva generacija Audijevog R8 špratala je svetom od 2007. do 2015. godine, nudeći vlasnicima gotovo nemoguće - spoj komfora i opuštenosti koji imate dok vozite auto o kom ne brinete mnogo sa upravljivošću i reagovanjem na komande kakvih malo koji model ima. 

Audi R8 V10
Foto: newspress.co.uk

Postojani Nemac ne odstupa previše na polju dizajna - ono što se kupuje ne treba potpuno izmeniti. Linije su svedenije, oštrije ivice i promenjene proporcije. Ako želite da vaš R8 naliči sportskom, trkačkom modelu, onda možete da birate između trkačkih sedišta sa jedinstvenim uzglavljem ili sedišta sa više kaiševa, baš kao u trkačkom modelu. 

Na sred komandne table je ekran dijagonale 12,3 cola. Uz uobičajene sadržaje koji vas obaveštavaju o parametrima u vozilu, te multimedijalnih pogodnosti, možete da vidite i kolika je gravitaciona sila napala vaš vrat (kao u Formuli 1), skalarne preglede iskorišćene "konjaže" i obrtnog momenta. Za grafiku na vašem ekranu pobrinuo se Nvidia T30 procesor.

Audi R8 V10
Foto: newspress.co.uk

Space Frame šasija sazdana je cela od aluminijuma, a ukupna masa R8 je 1.450 kilograma, što je 50 kg lakše od prethodne generacije. Čvrstina "kolica" veća je za 40 odsto, a masa karoserije manja za 15 procenata.

Iza leđa putnika prede poznat asortiman agregata: V10 mašinerija zapremine 5,2 litra. Standardna verzija, R8 V10, ima 532 KS. Druga, jača, se zove R8 V10 Plus, snažna je kao 602 konja, a obrtni momenat je 560 Nm.

R8 V10 Plus do stotke traži samo 3,2 sekunde, dok je maksimalna brzina 330 km/č (bez prisustva policije). Performanse su istovetne onima koje ima Lamborghini Huracan.

Audi R8 V10
Foto: newspress.co.uk

U zavisnosti od površine i podloge kojom planirate da vozite, možete unapred da podesite parametre koji će definisati proklizavanje, promenu brzina, upravljivost i performanse motora. Ova opcija će biti standardna u V10 Plus, ali ne i u standarnom modelu (tu se doplaćuje).

Menjač je sedmostepeni S-tronic sa dvostrukim kvačilom. Ima tri moda rada: komforan, automatik i dinamički, a kada skinete nogu sa gasa pri brzinama iznad 50 km/č, otvaraju se oba kvačila pa se auto kreće na leru i tako vam štedi gorivo.

Audi R8 V10
Foto: newspress.co.uk

Novost je pogon na svaki četiri točka koji omogućuje raspodelu obrtnog momenta i na taj način da se svih 100 posto mogu predati prednjoj ili zadnjoj osovini. 

Šasija je pandan skeletu, koji je sam po sebi beskoristan ako nema dobra stopala. Audi R8 V10 ima felne od 19 inča. Napred su 245/35 gume, a pozadi 295/35. Felne od 20 cola se mogu doplatiti, dok su na R8 Plus standard. Što se tiče pneumatika, R8 V10 Plus ima 245/30 napred a 305/30 pozadi.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd