fbpx
Skip to main content
Čovek na Mesecu

SVET NIJE DOVOLJAN: Rusi dokazuju da se američko sletanje na Mesec nije dogodilo!

Foto: Profimedia
Zaoštrenje u odnosima između Rusije i Sjedinjenih Država izgleda da će uskoro napustiti atmosferu naše planete, a kao razlog za to je vest da će Rusi uskoro pokrenuti istragu o američkom sletanju na Mesec.

U članku za ruski list "Izvestija", portparol glavnog Istrživačkog komiteta ruske vlade Vladimir Markin, je tvrdio da bi jedna takva istraga dala potpuno novi uvid o tom istorijskom putovanju.

Prema prevodu ruskog lista "The Moscow Times", a koji prenosi "Independet", Markin će podržati istragu o nestanku originalnog snimka prvog sletanja na Mesec 1969. godine, kao i istragu o tome gde se nalazi mesečevo kamenje koje je doneto na Zemlju tokom nekoliko misija.

Vladimir Markin
Foto: Profimedia

"Mi svakako ne tvrdimo da oni nisu leteli do Meseca, pa jednostavno napravili film o tome. Ali, svi ti naučni - ili možda kulturni - artefakati su deo nasleđa čovečanstva, a njihov nestanak bez traga je naš zajednički gubitak. Istraga bi najbolje otkrila šta se zapravo dogodilo", napisao je Markin, a njegove reči preveo "Moscow Times".

Ipak, izgleda da tvrdnje u članku ruskog portparola nisu posebno zabrinule zvaničnike NASA - Američke agencije za svemirska istraživanja. Međutim, ova agencija je još 2009. godine priznala da je izbrisala originalne video snimke prvog sletanja na Mesec kao i 200.000 drugih traka u cilju uštede novca, preneo je Rojters.

Prema sopstvenom izveštavanju NASA je od tada krenula da obnovlja kopije sletanja na Mesec koristeći snimke iz drugih izvora, kao što su "CBS News" kanal. Uz to, NASA takođe tvrdi da je zbog procesa restauracije kvalitet novih snimaka "daleko bolji u odnosu na original koji je nestao".

NASA je, takođe, više puta tokom prethodnih godina isticala jedinstvenost mesečevog tla i stena. "Oni se razlikuju od stena na Zemlji po mnogim aspektima," rekao je još 2001. godine Dejvid Mekej, glavni naučnik za planetarnu nauku i istraživanje u okviru Nasinog Džonson svemirskog centra, gde se čuva najveći deo mesečevog kamenja.

Ipak, britanski Independent tvrdi da je ova istraga najverovatnije "ruski odgovor" na nastojanje američkih vlasti da procesuiraju zvaničnike FIFA, a kao razlog navode citata koji je Markov dao u istom članku a koji kaže da su se "američki tužioci proglasili i vrhovnim arbitrima međunarodnih fudbalskih poslova".

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd